Sofokus - Di­gi­taa­li­sen lii­ke­toi­min­nan kump­pa­ni

Tulossa vuonna 2015: Magenton versio 2

Magento-verkkokaupan laajempaa päivitystä on odotettu jo useampi vuosi. Pitkään liikkeellä olleiden huhujen ja epävirallisten tiedonmurusten tueksi on vihdoin saatu virallisen tahon valaisua siitä, mitä eBay ja Magenton kehittäjätiimi ovat valmistelleet.
Joulukuussa julkaistiin uudesta Magento 2 -alustasta kehittäjille suunnattu beta-versio ja samalla saatiin julkaisuaikatauluun tarkennuksia.

Merkittävimmät virstanpylväät Magenton versio 2 julkaisulle

  • Joulukuu 2014: Beta-versio kehittäjille (Developer Beta)
  • Q1 2015: Julkaisuehdokas kehittäjille (Developer Release Candidate)
  • Q3 2015: Verkkokauppiaille suunnattu beta-versio (Merchant Beta)
  • Q4 2015: Tuotantovalmiin version julkaisu (Merchant General Availability)

Saamme siis tämän mukaan uuden tuotantoversion käyttöön vielä kuluvan vuoden aikana.

Alustauudistuksen kehitystä on tiedotuksen mukaan ohjanneet seuraavat tavoitteet:

  • Teknologiapinon päivitys
  • Ulkoisten järjestelmien integrointi yksinkertaisempaa
  • Parannukset suorituskykyyn ja skaalautuvuuteen
  • Räätälöintien toteutuksen virtaviivaistaminen
  • Asennusten ja versiopäivitysten helpottaminen
  • Laadun parantaminen testaustyökaluilla ja kattavammalla dokumentaatiolla

Uuden version julkaisutiedote (release notes) luettelee tiivistetysti seuraavat tekniset ominaisuudet tärkeimpinä pääkohtina:

  • PHP- ja MySQL-versiot: PHP 5.5 –tuki (minimivaatimuksena PHP 5.4.11 ) ja MySQL 5.6
  • Ulkoasujen referenssiteemat ovat responsiivisia.
  • Oletusteemat käyttävät CSS3:ea ja LESS CSS-käsittelijää. Sass- ja Compass-tuen lisääminen on mahdollista.
  • JavaScript-pääkirjastona on nyt jQuery ja mukana tulee joukko jQuery-vimpaimia.
  • RequireJS-kirjastoa käytetään lataamaan JS-resurssit sivulatausten keventämiseksi ja ohjaamaan käyttöliittymäkomponenttien kehitystä modulaarisempaan suuntaan.
  • PSR-yhteensopivuus tekee PHP-koodista standardinmukaisempaa ja parantaa kirjastojen välistä yhteensopivuutta.
  • Uudistettu modulaarinen arkkitehtuuri karsii moduulien välisiä riippuvuuksia ja lisäosien välisten rajapintojen toteutukset ovat selkeämpiä.
  • Alustaan on paketoitu mukaan testiskriptejä ja työkaluja mm. integraatio-, yksikkö-, suorituskyky- ja toiminnallisten testien ajamiseen.

Ensikokemuksia beta-versiosta

Magenton versio 2 –projektin lähdekoodi on ollut saatavilla jo pitkän aikaa mutta vasta äskettäin se päätettiin julkaista virallisena beta-versiona kehittäjille. Magento 2:n beta-version asennus sujui testeissämme mutkitta ja alusta vaikuttaa jo yleisesti lupaavalta.  Uudessa alustaversiossa asennuksiin ja riippuvuuksien hallintaan käytetään aiemmista versiosta poiketen nyt uutta Composer-pakettienhallintaa (https://getcomposer.org/) ja Magenton voi asentaa myös suoraan komentoriviltä. Tietokantarakenne vaikuttaa pääosin samankaltaiselta 1.x:n kanssa ja tauluissa näkyy tuttu EAV-malli. Tiedostot on järjestetty uudestaan yksinkertaisempaan hakemistorakenteeseen.
Aiemmin on virallisesti tuettu vain Apache -web-palvelinta, joten mukava yllätys oli valmiit nginx-konfiguraatiot, jotka toivottavasti tulevat mukaan myös lopulliseen tuotantoversioon. Hallintapaneelia ei ole värimaailmaa ja valikkojen järjestämistä lukuun ottamatta vielä uudistettu merkittävästi. Aiempien versioiden käyttöön tottunut verkkokauppias pääsee siis vaivattomasti rutiineihin kiinni.

Mitä tapahtuu Magento v1.X verkkokaupoille?

Magento 1.X -alustaversioiden tuen on kerrottu jatkuvan Magento 2:n julkaisusta kolme vuotta eteenpäin ja suosittelemmekin vielä rauhallisin mielin viimeisintä vakaata Magento 1.9.X versiota. Magento 2 ei ole vielä kypsä tuotantokäyttöön ja julkaisuaikataulun muutokset ovat mahdollisia. Luonnollisesti lisäosien saatavuus 1.X versioille on parempi vielä hyvän tovin Magento 2:n julkaisun jälkeenkin. Kehittäjät tulevat kuitenkin vähitellen siirtymään toteuttamaan lisäosia ja räätälöintejä suoraan Magento 2:n päälle. Viimeistään tuen päättyessä Magento-alustan päivittäminen tulee monelle verkkokauppiaalle ajankohtaiseksi.
Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten Magento-tiimi ja kehittäjäyhteisö tulee ratkaisemaan haasteita verkkokauppiaiden siirtymisessä 1.X -alustaversiosta Magento 2:een. Toimivat migraatiopolut ja päivitysprosessit ovat tärkeässä roolissa pitämään verkkokauppa-alusta edelleen markkinaykkösenä ja ylläpitämään ekosysteemi elinvoimaisena jatkossakin.
Alustapäivityksissä vähintään tuotekatalogin, asiakastietojen ja tilausten siirtämiseen vanhasta versiosta uuteen tarvitaan työkaluja. Alustan rakenne ja arkkitehtuuri on uudessa versiossa muuttunut merkittävästi, joten verkkokauppiaat tulevat joka tapauksessa tarvitsemaan asiantuntevan verkkokauppatoimittajan apua lisäosien ja teemojen päivittämisessä uuteen versioon.

Lisää Magento 2 asiaa löytyy seuraavilta sivuilta

Beta-version julkaisun yhteydessä avattiin Magento 2 Developer Hub -sivusto, jota kannattaa kaikkien Magento 2 -alustapäivityksestä kiinnostuneiden seurata säännöllisesti.

 
Omaa pohjatonta ammattitaitonsa arkkua raotti tällä kertaa Sofokuksen lyömätön Magento mastermind sekä integraatioguru Tomi Niemi. Tomilla on yli 15 vuoden kokemus verkkopalvelukehityksestä ja järjestelmäintegraatioista. Voit lukea lisää Tomin osaamisesta LinkedInistä
Tomi Niemi
 

Tomi Niemi

Chief Technical Officer & Partner

Lue lisää aiheesta