Sofokus - Di­gi­taa­li­sen lii­ke­toi­min­nan kump­pa­ni

Elintarvikeverkkokauppa: Onko ruoka tuoretta vai ei?

Suomalaisten verkkokaupoissa tekemistä ostoksista valitettavan suuri osa valuu yhä ulkomaille. Onneksi on alueita, joissa suomalaisilla verkkokauppiailla on tiettyä kotikenttäetuakin. Yksi tälläinen alue ovat elintarvikkeet.
Kohta sinäkin ostat elintarvikkeesi verkosta.

Elintarvikeverkkokauppa – Historia lyhyesti

Elintarvikkeiden myyntiä verkossa on itse asiassa Suomessakin harrastettu jo melko kauan. Vuonna 1998 perustettu ja ensimmäinen elintarvikkeisiin keskittynyt verkkokauppa ruoka.net toimii yhä edelleen. Hatunnosto pioneerille sinnikkäästä työstä! Tosin verkkokauppaa selaillessa huomaa pian, että ihan kehityksen terävimmästä kärjestä on pudottu.
Vuonna 2005 perustettu ja jonkin verran median valokeilassakin viihtynyt Ruokatori sen sijaan on lopettanut toimintansa kannattamattomana.
Elintarvikkeita on siis myyty verkossa jo yllättävän kauan Suomessa suhteessa siihen kuinka harvinaista se vielä yleisellä tasolla on (verrattuna vaikkapa kirjojen tai vaatteiden ostamiseen verkosta).

Elintarvikekaupan koko verkkokaupan kokonaisvolyymistä

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vuonna 2010  verkkokaupan arvosta vain noin 1% tuli elintarvikkeista. TNS Gallup kertoo, että vuonna 2011 elintarvikkeiden osuus kasvoi 80%. Huimalta kuulostava kasvu selittynee ainakin osittain alihyödynnetystä potentiaalista ja alunperin pienestä osuudesta kokonaiskaupasta, mutta myös uusista ja paremmista verkkokaupoista sekä suomalaisten kasvaneesta innosta ostaa verkosta.
Edelleen elintarvikkeiden myynti on siis häviävän pientä suhteessa verkkokaupan kokonaisvolyymiin ja potentiaaliin (kaikkihan me syömme ja juomme 😉 )  Miksi näin sitten on?

Elintarvikekaupan tulevaisuus verkossa

Mitä elintarvikekaupalle verkossa sitten tulee tapahtumaan ja miksi? Kaikki on tietysti spekulointia, mutta uskon, että elintarvikkeiden hankinnassa erilaisten verkko- ja mobiilipalveluiden hyödyntäminen tulee kasvamaan selvästi.
Syitä tähän on monia, listaan alle muutaman:

  • Diginatiivi ei vierasta. Nettisukupolven ihmisellä ei ole samanlaisia sisäänrakennettuja estoja hyödyntää verkkopalveluita kuin monella vanhemman sukupolven edustajalla. Ostaminen verkosta voi olla jopa luonnollisempaa kuin kivijalkakaupassa vierailu.
  • Ajankäyttö ja ostokokemus. Käsi pystyyn kaikki, jotka viihtyvät täpötäydessä megamarketissa, josta parin maitopurkin hakeminen voi viedä 45 minuuttia? Jos ostokset saa tuoreina, haluttuna ajankohtana suoraan kotiin, niin olisitko valmis maksamaan hieman extraa siitä ilosta?
  • Uudenlaiset bisnes-konseptit. Verkkokaupan mahdollisuuksia elintarvikemyynnissä realisoidaan nyt paljon innovatiivisemmin kuin aiemmin.
  • Suhde ruokaan muuttuu. Nykyään yhä useampi miettii E-aineiden määrää, luomua ja muuta vastaavaa. Isojen ketjujen monopoli estää tehokkaasti esim. pienten luomutuottajien tuoreiden tuotteiden tarjoamista paikallisessa megalomartissasi. Verkkokaupassa tämäkin on mahdollista.
  • Ketjujättien haastaminen. Elintarvikebisneksessä (kuten monella muullakin toimialalla) ainoa realistinen mahdollisuus haastaa markkinoiden kankeat, mutta varakkaat jätit, on verkkokauppa. Katso vaikka mitä verkkokauppa.com on tehnyt elektroniikassa. Kynnys onnistuneeseen markkina-entryyn ei edelleenkään ole olematon, mutta mahdollinen.

Perinteiset kivijalkakaupat eivät ole tietenkään mihinkään häviämässä, mutta verkon painoarvo tulee nousemaan yhä suuremmaksi tälläkin sektorilla.

Esimerkki nykyaikaisesta tavasta käydä kauppaa verkossa

Meillä on ollut ilo ja kunnia olla tuottamassa Kauppahalli24.fi palvelua, joka on yksi esimerkki uuden aallon konseptista elintarvikealan verkkokaupankäynnissä. Kauppahalli24 on uusi pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla toimiva palvelu, joka helpottaa tuottajan ja asiakkaan mahdollisuutta löytää toisensa suoraan.

”Haluamme helpottaa perheiden arkea ja vapauttaa vapaa-aikaa omaan käyttöön. Kauppahalli24 erottuu muista toimijoista täysin erilaisella toimintamallilla. Meillä ei ole kauppoja tai varastoja, joissa tuoreet tuotteet vanhenevat hyllyille, emmekä myöskään ole pelkästään tukun jatke.
Lyhyen hankintaketjun mallimme takaa tuoreuden ja kilpailukykyisen hinnoittelun. Maailmalla ruokatarvikkeiden ostaminen on jo tavallista; Euroopassa Englanti on edelläkävijä päivittäistavaroiden verkkokaupassa. Yli 10 vuoden ajan nettimyynti on ottanut yhä merkittävämmän osuuden päivittäistavaroiden kokonaismyynnistä ja vakiintuneita toimijoita on useita.” kuvailee palveluntarjoajan edustaja Erkki Timmerbacka.

kauppahalli featured
Sofokuksen yhtä verkkokaupankäynnin erikoisosaamisaluetta – monikauppiasmallia – on hyödynnetty kaupassa. Se mahdollistaa sidosryhmien osallistumisen kustannustehokkaalla tavalla kaupankäyntiprosessiin. Tämä on esimerkki asiasta, jossa isommat toimijat, toimialasta riippumatta usein kompuroivat (verkon hyödyntämistä ei viedä tarpeeksi pitkälle liiketoimintaprosesseihin). Magenton päälle tuotettu tekninen ratkaisu on responsiivinen.
Aika tulee näyttämään mitä Kauppahalli24:n ja muiden uuden ajan elintarvikeverkkokauppojen osalta tulee vielä tapahtumaan. Itse ainakin odotan kovasti milloin koko Suomen (tai edes Etelä-Suomen) kattavaa palvelua on saatavilla.

Teemu Malinen

Founder & Chief Executive Officer

Teemu kirjoittaa digitaalisesta liiketoiminnasta, modernista yrityskulttuurista ja startup sijoittamisesta.

Lue lisää aiheesta