Metsä2020

Metsä 2020 kilpailu: digikonsepteja metsästä

Metsä 2020 – Miten Suomi elää metsästä vuonna 2020? Miltä kuulostaisi verkkosovellus, mikä kertoo sinulle sieni- ja marja-apajien sijainnin perustuen eri lähteistä kerättyyn dataan? Entä sovellus, mikä antaa reaaliaikaisen virtuaalimetsän kasvatettavaksesi, helpottaa metsänomistajan sukupolvenvaihdosta tai antaa sinulle mahdollisuuden runoilla ja jakaa metsäaiheisia loruja?

Suomessa on ainutlaatuiset metsävarat, puhdasta luontoa ja maailmanluokan teknistä osaamista. Me lähdimme yhdessä ja Stora Enson kanssa yhdistämään näitä asioita polkaisemalla käyntiin Metsä 2020 -kilpailun.

Sovelluskehityskilpailun tarkoituksena oli etsiä uusia luovia tapoja yhdistää metsä ja digitaalinen teknologia. Finaaliin valitut 10 tiimiä pääsivät esittelemään kilpailutöitään Stora Enson pääkonttorilla järjestettyssä finaalitilaisuudessa. Jos me suomalaiset voimme olla jossain ihan maailman huipulla, niin digitaaliteknologiat yhdistettynä ainutlaatuiseen luontoon ovat aika korkealla.

Metsä 2020 -kilpailun teemana oli edistää luovaa ajattelua siten, että metsä ja metsävarat olisivat tulevaisuudessa paremmin ihmisten hyödynnettävissä ja nautittavissa. Kilpailutöiden ideana oli tuottaa valmis toimiva sovellus tai sovelluskonsepti ihmisten ja metsäalan hyväksi. Tärkeintä oli yhteinen nimittäjä: Metsä.

Metsä 2020 yhdistää verkko- ja mobiilitekniikan luontoon

Kilpailussa etsittiin parasta tapaa metsän sekä modernin verkko- ja mobiilitekniikan yhteen liittämiseksi. Kilpailu järjestettiin kevään 2017 aikana ja oli avoin kaikille yksityishenkilöille. Kilpailuun osallistuttiin joko yksin tai tiiminä

quote
“Lähdimme hakemaan avoimesti eri näkökulmia metsäalan sovelluskehitykseen ja niitä myös saimme.”
Marko Kari
Stora Enso

Metsä 2020 -kilpailun pääpalkintona oli 4000 euroa parhaasta sovelluksesta ja 1000 euroa parhaasta konseptista. Voittajien julkaisu ja palkintojenjakotilaisuus järjestettiin 14.3.2017 Helsingin Katajanokalla Stora Enson pääkonttorilla.

Metsä 2020 kilpailu ja Korpi konsepti

Ajatuksena oli, että sovellus liittyisi tavalla tai toisella metsään, oli sitten kyse virkistyskäytöstä, taloudellisesta hyödyntämisestä tai muusta metsien käytöstä. Sovellus sai olla mobiilisovellus, selainsovellus tai esimerkiksi tietokoneohjelma. Suomalainen teknologiaosaaminen yhdistettynä luontoon on maailman parhaimmistoa. Tämän takia on tärkeää kannustaa tulevaisuuden osaajia luovuuteen ja inspiroida heitä.

Voitto antaa uskoa koko sovellukseen ja tulevaisuuteemme. Aina löytyy parannettavaa, mutta eiköhän kaikki ongelmat saada ratkaistua – Samuel Rönkä, Kanttarellit kartalla -konsepti

Virtuaalimetsiä ja kanttarelleja kartalla

Sovelluskehityksen voittajaksi valittiin tuomariston päätöksellä Polku-virtuaalimetsä, jonka olivat kehittäneet Oulusta tulleet Teemu Kinnunen, Joonas Ylläsjärvi sekä Riku Nieminen. Sovellus kertoo metsässä olevalle käyttäjälle sieltä saatavia hyötyjä ja kasvattaa samalla kännykässä olevaa omaa virtuaalista metsää. Sovellus sai tuomareiden hymyn huulille ja koukutti käyttämään sovellusta, mikä oli kehittäjien tarkoitus alusta saakka.

Konseptikategoriassa voittajaksi valikoitui Kanttarellit kartalla -konsepti, jonka kehittivät Helsingistä saapuneet Johannes Koponen, Samuel Rönkä ja Mikael Koponen. Sovelluskonseptissa haluttiin helpottaa sienestäjien ja marjastajien työtä. Siinä tullaan hyödyntämään eri lähteistä saatavia tietoja ja saada näitä yhdistelemällä karttataso, mikä kertoo käyttäjälle sieni- ja marja-apajien sijainnin.

Tiimimme ei edes ajatellut pääsevänsä finaaliin ja olimmekin hieman yllättyneitä, mutta ylpeitä kutsusta – Teemu Kinnunen, Polku -sovellus

Kilpailussa lähdettiin hakemaan avoimesti eri näkökulmia metsäalan sovelluskehitykseen. Stora Enso Metsän digitaalisten kanavien päällikkön, Marko Karin mukaan oli hienoa nähdä luovia ihmisiä laidasta laitaan ja voittajan valinta ei missään nimessä ollut helppoa. Kilpailua voimme odottaa uudelleen vuodeksi 2018.

Konseptikehitykset

  • Kanttarellit kartalla – Johannes Koponen, Samuel Rönkä ja Mikael Koponen
  • Isometsä – Eerika Korhonen
  • Luontoaisti – Jyri Mäntylä
  • Metsäruno – Ronja kääriäinen
  • Korpi – Kasimir Karanka

Sovelluskehitykset

  • Polku – Teemu Kinnunen, Joonas Ylläsjärvi ja Riku Nieminen
  • Samooja – Miro Kuru
  • Luontokirja – Matti Tihveräinen
  • perinpuuta.fi – Juuso Ohtonen
  • Retkeilyopas/Sieni GO – Samuli Polvi

Lue lisää aiheesta