Toistuvaismaksu verkkopalveluusi? Ketä kannattaa valita maksunvälittäjäksi?

Toistuvaismaksu palveluun – mikä maksunvälittäjä?

Tilaat kuukausihintaisen palvelun netistä ja maksat tilauksen syöttäen luottokorttisi tiedot – myöhempien kuukausien maksut veloitetaan automaattisesti kortiltasi. Varmasti tuttu tilanne, jos käytössäsi on esim. Dropbox, Spotify, Netflix tai jokin Adoben CC-tuotteista.

Toistuvaismaksu kasvattaa suosiota myös kotimaisia verkkokauppoja ja -palveluita toteutettaessa, kun miettii tilanteen kehitystä viimeisen parin vuoden aikana. Olen aiemmin kirjoittanut perusasioista, joita maksunvälittäjää valitessa kannattaa ymmärtää. Tässä päivitystä nykypäivän hintatilanteeseen ja listaa toistuvaismaksuja tarjoaviin maksunvälittäjiin.

Kilpailu lisääntyy, hinnoissa ei suurta muutosta

Vertaillaanpa tämän päivän hintoja vertaillaan viime kertaiseen vertailutaulukkoon:

Edellinen maksuvälittäjä vertailu

Vertailemalla alla taulukon mukaiseen uuteen katsaukseen huomataan nopeasti, että hintojen kehityksessä ei ole tapahtunut merkittävää heilahdusta suuntaan eikä toiseen. Sen sijaan on mukava huomata, että kentälle (ja allekirjoittaneen tietoisuuteen) on tippunut uusia pelureita. 

Maksunvälittäjät vertailutaulukko

Palveluiden tuotteistusta on myös puskettu enemmän tuotepakettien suuntaan ja yhdellä maksunvälittäjällä on tyypillisesti useampia paketteja erilaisiin tarpeisiin. Pyrin poimimaan listalle paketit, joista löytyi sekä kotimaiset verkko- että luottokorttimaksut. Kaikilta ulkomaisilta toimijoilta kotimaisia pankkeja ei löydy tarjonnasta.

Toistuvaismaksu löytyy vain osan tarjonnasta

Toistuvaismaksu -palveluiden tarjoaminen vaikuttaisi yhä olevan isompien ulkomaisten maksunvälittäjien heiniä, vaikka kotimaisiakin tekijöitä alkaa vihdoin löytyä. Valitessa ulkomainen toimija, kannattaa varmistaa että tarjonnasta löytyy myös kotimaiset verkkopankit mikäli niille on tarvetta.

Toistuvaismaksua listatuista maksunvälittäjistä tarjoavat:

  • Maksukaista Teho
  • Verifone Bluecommerce Premium
  • Klarna checkout
  • Nets Netaxept
  • Paymenthighway
  • Braintree Payments
  • Paypal
  • Stripe

Rajapinnassa piilee suurin ero

Jos lähelle toisiaan ruuvattuja hintoja vertailemalla ei halua ostopäätöstä lähteä tekemään, selkeämpi ero löytyy maksunvälittäjän tarjoamasta toistuvaismaksun API-rajapinnasta sekä sen dokumentaatiosta. Eri toimijoiden ratkaisuissa voi olla huomattaviakin eroja.

Onko verkkokauppasi asiakkaiden luotava erillinen käyttäjätili kauppasi lisäksi myös maksunvälittäjän palveluun, jotta PCI-DSS -standardi täyttyy, ja luottokortin tiedot tallennetaan kaikkien pykälien mukaan? Mitä tapahtuu kun asiakkaasi luottokortti vanhenee esim. kesken 12kk toistuvaistilauksen – ilmoittaako maksunvälittäjä tästä, vai onko toiminnallisuus rakennettava verkkokauppaan? Miten asiakkaasi voi halutessaan peruuttaa toistuvaistilauksen?

Jos rajapintakuvaukset eivät ole sinulle täyttä hepreaa (tai läheltä löytyy joku hepreaa osaava) ja miettimäsi maksunvälittäjä näitä sivuillaan avoimesti jakaa, dokkarit kannattaa ehdottomasti kahlata läpi. Toinen vaihtoehto on miettiä oma suunniteltu maksuprosessi läpi ja tunnistaa yllä kuvatun kaltaiset poikkeustapaukset; näihin voi pyytää maksunvälittäjää antamaan selvityksensä ennen lopullista valintaa.

Erkki Kallio

Chief Operating Officer

Lue lisää aiheesta