Vapaat ajat

Vapaat Ajat – uudenlaista hyvinvointipalvelua luomassa

Vapaat Ajat on uudenlainen Sofokuksen AtCare Oy:lle toteuttama verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on saattaa Internetin välityksellä yhteen psykoterapeutin apua kaipaavat ja heille sopivaa apua tarjoavat psykoterapeutit.

Palvelu poikkeaa aikaisemmista sivustoista kokoamalla samaan paikkaan kaikki psykoterapiaa tarjoavat tahot. Haastattelimme Henri Valvannetta, miestä idean takana.

Henri, kertoisitko vähän itsestäsi ja taustoistasi?

Olen 29-vuotias kauppatieteiden maisteri ja aloitteleva yrittäjä Helsingistä. Minulla on jo jonkin aikaa ollut henkilökohtainen missio auttaa jotenkin ihmisiä. Iso muutos ajattelussani tapahtui syksyllä 2009 kun sairastuin äkillisesti ja kävin lähellä kuolemaa. Kokemuksen jälkeen mietin miten voisin auttaa ihmisiä heidän ongelmissaan. Satuin lukemaan yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä, ja minua rupesi kiehtomaan tämänkaltainen lähestymistapa yhteiskunnallisten ja ekologisten ongelmien ratkomiseen. Lopulta kauppatieteiden opintoni yhdistettynä haluun auttaa ihmisiä kulminoitui ajatukseen perustaa joskus oma yhteiskunnallinen yritys. Enää tarvitsin vain jonkun idean, jonka päälle perustaa yhtiö.

Mistä idea Vapaat Ajat -palvelun toteuttamiseen sai alkunsa?

Idea uudenlaisen nettipalvelun kehittämiseen lähti siitä, kun huomasin kuinka paljon maassamme on mielenterveysongelmia ja kuinka etenkin psykoterapiaan oli huomattavan hankala päästä. Luin paljon siitä miten mielenterveyspalvelut oli järjestetty ja mitä ongelmia koettiin olevan. Yksi ongelmista oli, etteivät monet saaneet apua ongelmiinsa milloin he sitä tarvitsivat, eivätkä siellä missä sitä tarvitsivat.

Osa ongelmaa oli siinä, ettei esimerkiksi psykoterapeuteista löytynyt juuri mitään tietoa eikä heille voinut varata helposti aikaa. Psykoterapeutti piti etsiä eri yhdistysten jäsenlistoja selaamalla, jonka jälkeen heille piti joko soittaa tai lähettää sähköpostia. Näillä sivuilla oli hyvin vähän tietoa psykoterapeuteista, joka ei auttanut sopivan psykoterapeutin etsimisessä. Turhauttavaa ja hankalaa! Tähän halusin tehdä parannuksen. Mietin eri vaihtoehtoja ja lopulta idea kehittyi nykyisen Vapaatajat-sivuston kaltaiseksi.

Iso merkitys oli myös sillä, että satuin voittamaan liikeidea-kilpailun opiskellessani Ruotsissa. Voitosta saatu pieni rahallinen palkinto auttoi, mutta etenkin siitä saatu henkinen ”buusti” oli todella tärkeää.

Alun perin minulla oli paljon erilaisia palveluita ympättynä sivustoon, mutta yhtiökumppanini psykologi Teemu Ollikaisen kanssa päädyimme keskittymään aluksi enemmän ajanvaraukseen. Teemulla on ollut muutenkin todella iso rooli yrityksen viemisessä eteenpäin.

Minkälaisille käyttäjille Vapaat Ajat on mielestäsi tarkoitettu?

Palvelu on suunnattu kenelle tahansa, joka etsii itselleen psykoterapeuttia. Ideana on parantaa psykoterapian saatavuutta koko Suomessa. Meillä psykoterapeutin etsiminen jää lähes aina potilaan itse hoidettavaksi, ja tässä vaiheessa Vapaat Ajat astuu kuvaan. Tavoitteena on, että palvelusta löytyy keskitetysti kaikki Suomen psykoterapeutit.

Mikä tekee Vapaat Ajat -palvelusta ainutlaatuisen?

Vastaavanlaista palvelua ei ole Suomessa eikä oikein missään muuallakaan. Tällä hetkellä psykoterapeutit toimivat kaikki erillään eikä heistä löydy keskitetysti tietoa. Nettiajanvarausta ei käytä juuri kukaan ja palveluiden saatavuus on heikkoa. Vapaat Ajat – sivustolta näkee helposti missä on lähin vapaa psykoterapeutti ja ajanvaraus onnistuu saman tien, lisäksi palvelusta pystyy etsimään myös tarkennetusti itselleen sopivimman ammattilaisen.

Minkälainen kysyntä tämän tyyppiselle palvelulle on Suomessa ja millaisen vastaanoton olette tähän mennessä saaneet?

Olemme esitelleet palvelua psykoterapeuteille ja mielenterveysjärjestöille, jotka ovat ottaneet palvelun hyvin positiivisesti vastaan. Lähinnä kommentit ovat olleet sen suuntaisia, että miksi tätä ei ole ennen ollut. Projektiin on lähtenyt mukaan Mielenterveyden keskusliitto. Olimme myös onnekkaita ja meidät palkittiin Mikkelin kaupungin Arkea helpottavat digitaaliset ratkaisut – kilpailussa ja pääsemme lanseeraamaan palvelun kaupungin tuella Mikkelin alueella. Haluamme viedä palvelua eteenpäin yhteistyössä niin julkisen puolen kuin järjestöjen kanssa. Meidän toimintafilosofiaa kuvastaakin yhteistyön ja yhteisten etujen hakeminen kaikkien sidosryhmien kanssa.

Miten suomalaisten omaksuvan pelkästään verkkoympäristössä toimivan palvelun?

Nykyään voit varata netistä ajan jo melkein mihin vain ja me tuomme tämän mahdollisuuden nyt vihdoin myös psykoterapiaan. Suomalaiset ovat tottuneita netin käyttäjiä ja etsivät informaatiota paljon netistä. Palvelumme yksinkertaisesti hyödyntää netin suomia mahdollisuuksia yhdistää eri osapuolia, tässä tapauksessa yhdistämme psykoterapeutit ja psykoterapiaan pyrkivät.

AtCare Oy on yhteiskunnallinen yritys, kerro hiukan mitä se käytännössä tarkoittaa?

Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat sosiaalisia, ekologisia ja yhteiskunnallisia ongelmia liiketoiminnan keinoin. Yrityksen pitää kuitenkin toimia kannattavasti, joka takaa palvelun tarjoamisen ilman ulkopuolista tukea ja mahdollistaa yhteiskunnallisten vaikutusten maksimoinnin. Yhteiskunnalliset yritykset toimivat jokseenkin ns. normaalin yritystoiminnan ja hyväntekeväisyyden välimaastossa. Esimerkiksi meidän sääntöjemme mukaan vähintään 51% voitoistamme suunnataan uusien palveluiden kehittämiseen ja mielenterveystyön tukemiseen. Teemme yhteistyötä mm. Mielenterveyden keskusliiton kanssa ja meillä onkin heidän kanssaan jo uusia palveluita kehitteillä. Meidän missiomme on parantaa mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja siihen keskitymme täysillä. Varsinaisen liiketoiminnan alettua haemme myös Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys –merkkiä.

Kerro vähän yhteistyöstä Sofokuksen kanssa

Yhteistyö on ollut hyvin helppoa jo heti ensi metreiltä asti. Otin aikoinaan yhteyttä Teemu Maliseen Sofokukselta ja keskustelimme pitkään koko projektista. Sain heti kuvan, että heitä kiinnostaa palvelun kokonaisvaltainen kehittäminen. Saamani palvelu ei ole siis ollut pelkkää koodausta vaan olen saanut tukea myös itse liiketoiminnan kehittämiseen. Olen ollut hyvin tyytyväinen yhteistyöhömme.

Mitä tästä eteenpäin? Minne AtCare ja Henri suuntaavat seuraavaksi?

Paljon on jo uusia ideoita miten itse Vapaat Ajat – palvelua voisi kehittää, sekä ihan täysin uusia liikeideoita liittyen muun muassa nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn. Nyt keskitymme kuitenkin Vapaat Ajat – palvelun lanseeraamiseen onnistuneesti. Vapaat Ajat julkaistaan kevään aikana Mikkelin alueella ja pyrimme laajentumaan nopeasti muihin kaupunkeihin. Paljon on tällä saralla vielä tehtävää, mutta uskomme vahvasti palveluun.

Kiitos haastattelusta Henri ja onnea jatkoon!

Vapaat Ajat -palvelu on nyt testikäytössä ja aukeaa huhtikuussa Mikkelissä. Palvelusta voi lukea lisää  Vapaat Ajat blogista.

Lauriina Holmström

Digital Business Consultant & Partner

Lue lisää aiheesta