Verkkokaupan haku

Verkkokaupan haku: ”Hakusanalla löytyi 0 tulosta”

Mitä sinulle tulee mieleen termistä verkkokaupan haku: käytännöllinen vai turha? Vuonna 2014 Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus, jossa tutkittiin kuinka, 50 suurimman verkkokaupan haku toimii. Kärkikolmikoksi valikoitui 1) Amazon 2) Walmart 3) Newegg. Koko listauksen näet täältä.

Alla on listattu tutkimuksen suurimmat löydökset:

  • 16 % ei löytänyt tuloksia tuote- tai mallinimillä, vaikka ne ovat näkyvillä tuotesivuilla
  • 18 % ei löytänyt järkeviä tuloksia, jos yksikin kirjain oli väärin kirjoitettu (sis. yhdys sana virheet)
  • 70 % sivuista vaati haun kirjoitettavan täsmälleen samalla tavalla kuin se on määritelty, esimerkiksi ”printteri” ei ole sama kuin ”tulostin”, ”ovilista” ei ole sama kuin ”peitelista”
  • 60 % sivuista ei tue lyhenteitä ja symboleita, esim. ’13” näyttö’ ei onnistu
  • 82 % hauista sisälsi ennustavan tekstinsyötön, joista 36 % sisälsi useita käyttökokemusongelmia.
  • 40 % sisälsi fasetoidun haun (engl. faceted search)
  • 92 % on käytössä vain yksi tai ei yhtään leivänmurutyyppiä käytössä

Ostoskorin hylkääminen tai verkkokaupan sulkeminen ennen ostotapahtumaa ovat isoja päänvaivoja verkkokauppiaille. Nykypäivän verkko-ostaja on kärsimätön ja pienikin virhe, luottamuspula tai käyttöongelma ohjaa ostajan nopeasti kilpailijan sivuille. Varsinkin vierailijan, joka saapuu kauppaan ensimmäistä kertaa.

Tutkimuksen perusteella on mielenkiintoista huomata, kuinka näinkin iso osa sivuista pyrkii simputtamaan kuluttajaa. Yhdenkin merkin kirjoitusvirhe, symbolin käyttö tai jopa sanatarkalla tuotehaulla verkkokauppa palauttaa ”0 tulosta”. Lisäksi verkko-ostajan on tiedettävä kuinka verkkokaupassa tuotteet ja palvelut on nimetty – amatööriremontoija on hukassa, jos ei osaa nimetä hakemaansa oikein. 

Moderni verkkokaupan haku

Yksinkertaistettuna verkkokaupan haku ohjaa ostajan mahdollisimman nopeasti etsimänsä tuotteen tai palvelun luokse. Verkkokaupat, jossa artikkeleita on muutamia kymmeniä, sanahaku ei välttämättä tuo sen suurempaa lisäarvoa. Vastaavasti kaupoissa, joissa artikkeleja on satoja tai enemmän, nousee tehokas ja täsmällinen löytäminen avainasemaan.

Globaalisti on nähtävissä haun evoluutio, jossa perinteinen avainsanahaku on jäämässä paitsioon ja modernimmat ominaisuudet valtaavat alaa. Modernissa haussa on kyse nopeudesta, haun kehittymisestä tehtyjen hakujen mukaan sekä syvällisestä luonnollisen kielen ymmärryksestä (engl. Natural Language Processing). Käyttäjäkokemus paranee, sillä hakukenttä ei toimi enää simputtajana – ostaja määrittää tahdin ja opettaa hakua toimimaan oikein.

Haun kehittyminen tehtyjen hakujen mukaan on yksi mielenkiintoisimmista verkkokauppiaan moderneista myyntityökaluista. Sähköiseen kaupankäyntiin löytyy maailmalta useita hakuteknologioita kuten Open Source pohjainen Solr, SaaS-pohjainen SLI Systems ja Googlen ratkaisut. Myös suomalaistaustainen Solr-indeksointia käyttävä Klevu on liittynyt kilpailemaan verkkokauppojen hakukentistä tarjoamalla käyttäjälle mm. viimeaikaiset ja suositut haut. Ensin mainittu ehdottaa käyttäjän viimeaikaiset haut ja jälkimmäinen suosituimpia hakuja. Verkkokauppiaan näkökulmasta tämä on esimerkki yhdestä suhteellisen vähän käytetystä myyntivälineestä tuotesivuilla totuttujen ”käyttäjät, jotka ostivat tämän katsoivat myös tämän” –promootioiden rinnalle.

Vastaavasti verkkokaupan optimoinnin näkökulmasta tarkasteltuna, on tärkeää ymmärtää

  • mitä haettiin
  • mitä haettiin ja klikattiin
  • mitä haettiin ja ei löydetty
  • mitä haettiin ja ostettiin.

Näistä suora liiketoimintavaikutus on tuotehauilla mitä haettiin, mutta ei löydetty. Tämä on suoraan hävittyä bisnestä. Toki jos haet elektroniikkakaupasta pulloharjaa, niin on perusteltua, että tuloksia ei löydy.

Haun tulokset kertovat kauppiaalle nopeasti miten hakuja tehdään ja mihin Google on kuluttajan opettanut. Tämän hahmottaminen on tärkeää, sillä hakuanalytiikasta on myös suoraa hyötyä mm. hakukoneoptimoinnin, markkinoinnin ja tuotetekstien hionnassa – kauppiaat näkevät millä termeillä kutakin tuotetta haetaan ja millä termeillä kauppa syntyy todennäköisimmin.

Haun tulevaisuus

Jos maalaillaan yleisesti verkkokauppojen lähitulevaisuutta, ei tehokkaan haun merkitystä nykyaikaisessa verkko-ostamisessa voida sivuta. Haku tulee entistä enemmän personoitumaan käyttäjän haku- ja selaushistorian perusteella sekä verkkokaupan todellisen ostoprosessin kiihdyttäjänä. Esimerkiksi hakuehdotukset voivat perustua verkkokaupan myydyimpien tai katsotuimpien tuotteiden listaukseen ilman, että yhtäkään hakua tehtäisiin tätä ennen.

Tämän lisäksi tulevaisuudessa haun älykkyys ei oletettavasti sisällä ainoastaan kyseisen verkkokaupan dataa tai tekstiin perustuvaa hakua, vaan laajemmalla mittakaavalla verkkokaupan rajojen ylittävää tietoutta. Tällöin haku ei kehity ainoastaan sanahakuun perustuvalla teknologialla, vaan kulman takana ovat myös mm. ääneen, kuviin ja eleisiin perustuvat haut. Tällä hetkellä voit jo helposti löytää tuntemattoman biisin Shazamin avulla, lempielokuvasi IMDB:stä, Facebookista koulukaverisi ja Twitteristä viimeisimmät uutiset. Kootusti näitä voit jo hallita osin mobiililaitteista tuttujen virtuaaliassistenttien avulla (esim. Siri, Cortana ja Googlen Now), vaikkakin tulokset ovat osin vielä huvittavia.

Kuka ottaa ilmaherruuden seuraavan vaiheen haussa? Vaikea sanoa, mutta varmaa on se, että lopputuloksena ei tule olemaan ”0 tulosta”.

Lue lisää aiheesta