Sofokus - Di­gi­taa­li­sen lii­ke­toi­min­nan kump­pa­ni

10 syytä valita Magento verkkokauppa-alustaksi

Magento on pop. Suomessa Magento on vasta tekemässä tuloaan yleiseen tietouteen, mutta kiinnostus on täälläkin kasvamassa kovaa vauhtia.Lukuisia erilaisia alustoja käyttäneinä olemme innoissamme Magenton tuomista mahdollisuuksista.
Koska kaikkeen on kuitenkin hyvä suhtautua terveen skeptisesti, moni miettii varmasti mistä tässä Magento-huumassa oikein on kysymys.
Lue eteenpäin, niin paljastan mistä huuma johtuu.

1. Magento on monipuolinen

Periaatteessa Magentossa on sisäänrakennettuna kaikki oleellisimmat ominaisuudet, joita yritykset haluavat verkkokauppa-alustaltaan. Up-sell, cross-sell, tuotekuvien suurennos, monipuolinen hallintaliittymä jne. – nämä kaikki ovat mukana Magentossa oletuksena.
Lisäksi Magentosta löytyy sisäänrakennettu uutiskirjetyökalu ja sisällönhallintajärjestelmä. Viimeksi mainittu on erinomaisen kätevä tapauksissa, joissa yritys haluaa korvata perinteiset webbisivunsa verkkokauppamoottorilla, mutta silti säilyttää mahdollisuuden tuottaa itse (ilman ohjelmistalon apua) perinteistä sivusisältöä.
Lista Magenton ominaisuuksista.

2. Magento on laajennettavissa

Vaikka on Magento on hurjan monipuolinen suoraan laatikosta asennettuja, siihen löytyy tuhansia lisäosia, joilla toiminnallisuutta voi laajentaa. Haluaisitko tuotteesi yrityksen Facebook-sivuille? Löytyy. Entä Suomalaiset verkkomaksut? Löytyy.
Open Source -tuotteille tavalliseen tapaan lisäosien taso ja hinta ovat vaihtelevia. Osa ilmaisista lisäosista on erinomaisia, osa surkeaa kuraa. Sama pätee kaupallisiin laajennoksiin. Lisäosatarjonnan syventymiseen kulutettu aika kuitenkin kannattaa, koska sillä voi säästää selvää rahaa (ja välttää ongelmia esim. stabiiliudessa).

3. Magento on hakukoneystävällinen

Hakukoneoptimointi (SEO) on pakollinen osa toimivan ja liiketoimintaa hyvin tukevan verkkokauppaympäristön rakentamista. Hyvin tehty hakukoneoptimointi nostaa verkkokaupan näkyvyyttä hakukoneissa ja täten lisää myyntiä, joten siihen panostaminen kannattaa.
Magento on luonteeltaan jo valmiiksi hyvin optimoitu alusta laatikosta purettuna, mutta perinpohjainen hakuoptimointi vaatii melko paljon tuunausta. Tähän osuuteen kannattaa siis perehtyä huolella. Magenton hakukoneoptimointiin voimme vaikka perehtyä tarkemmin tulevissa blogipostauksissa.

4. Magento skaalautuu pienestä verkkokaupasta isoihin e-kaupparatkaisuihin

Eräs Magenton hyvistä ominaisuuksista on sen skaalautuvuus. Sen voi asentaa pienempiinkin verkkokauppoihin, mutta toisaalta alustan vahvuudet tulevat parhaiten esiin monimutkaisissa sähköisen kaupan ratkaisuissa. Se on siis varsin hyvä valinta, jos aloitetaan pienestä, mutta halutaan mahdollisuus skaalata ylöspäin liiketoiminnan kasvaessa.
Magentosta löytyy esim. multisite-tuki, joka tarkoittaa, että isompi yritys voi tuoda kaikki 10.000 tuotettaan keskitettyyn tietokantaan, mutta tarjoilla niitä ulospäin täysin erilaisissa kauppanäkymissä.
Esimerkiksi yritykset, jotka tarjoavat useita vahvoja brändejä, arvostavat sitä, että jokaiselle brändille voi luoda ihan oman näköisen kauppanäkymän. Kaikkien kauppanäkymien hallinta voidaan silti suorittaa yhdestä hallintaliittymästä käsin.

5. Magento on joustava

Jokainen laajoja sähköisiä ratkaisuja tuottanut on törmännyt asiakaskohtaisiin vaatimuksiin. Omien kokemuksieni mukaan liikevaihdoltaan yli 3 milj. euron organisaatiot haluavat alustoja, jotka toisaalta tarjoavat rutkasti valmiita toiminnallisuuksia (kustannustehokkuus), mutta toisaalta ovat riittävä vapaasti mukautettavissa asiakaskohtaisiin tarpeisiin.
Tässä suhteessa Magento loistaa – taitava ohjelmistotalo voi taivuttaa tuotetta hyvin monipuolisesti erilaisiin organisaatiokohtaisiin tarkoituksiin. Verkkokauppa-alustojen saralla tämä ei ole ollut mikään itsestään selvyys ja Magento tarjoaa fiksulla suunnitteluideologiallaan apua tähän.

6. Magento on integroitavissa taustajärjestelmiin

Meille Sofokuksessa integraatiot ovat lähellä sydäntä. Valitettavasti välillä tuntuu siltä, että ihan kaikki alustatuotteiden toimittajat eivät ajattele samoin. Tämä on kurja juttu, koska uskon vakaasti, että isoimmat kustannussäästöt ja toimivimmat kokonaisratkaisut saavutetaan käytännössä lähes poikkeuksetta integroimalla. Integraatioilla automatisoidaan tehokkaasti prosesseja ja vältetään turhaa työtä – kaikki tämä näkyy suoraan toiminnan tehostumisena ja virheiden vähenemisenä.
Onneksi Magenton tämä ei ole ongelma, vaan integroitavuus on huomioitu Magenton sisäisessä suunnittelussa.

7. Kansainvälisen verkkokaupankäynnin ominaisuudet ovat Magentossa sisäänrakennettuina

Moni verkkokauppias pohtii mielessään, kannattaisiko laajentaa tarjontaansa ulkomaille. Isommille toimijoille se on elinehto. Verkkokauppa-alustan näkökulmasta kansainvälinen kaupankäynti aiheuttaa monia haasteita, joihin vanhemmat verkkokauppatuotteet eivät ole välttämättä kovin hyvin vastanneet.
Kansainvälisestä verkkokaupasta tulee helposti mieleen lokalisointi. Magento on valmiiksi lokalisoitu yli 60 kielelle, mikä kattaa yleisimmät tarpeet. Kaikkia kielilokaaleja ei ole käännetty ihan loppuun saakka, mutta toisaalta tämä on tehtävissä kohtuullisella vaivalla. Moni-lokaaliominaisuus on toki muissakin verkkokauppa-alustoissa arkipäivää, mutta Magento tarjoaa muita toimintoja, joissa useat verkkokauppa-alustat vieläkin kompuroivat.
Verojen käsittelysäännöt ovat kv-kauppoja tehneille tuttu murheenkryyni. Magento mahdollistaa monipuolisten verotussääntöjen luomisen. Magentosta löytyy myös kv-liiketoiminnalle välttämättömiä asioita kuten kansainväliset maksutavat (PayPal jne.) ja logistiikkaintegraatiot (UPS jne.).
On huojentavaa rakentaa verkkokauppa-alustalle, josta voi olla varma, että se soveltuu tarvittaessa myös kansainväliseen verkkokaupankäyntiin.

8. Magento on suosittu

Kuten alussa totesin, Magento on pop. Todella pop. Katso vaikka Googlen Trends-palvelusta: Magentoa haetaan Googlesta jopa enemmän kuin termiä “e-commerce”! Magenton päällä on globaalisti jo yli 100.000 verkkokauppiasta ja määrä kasvaa hurjaa vauhtia.
Alustan suosio tarkoittaa, että alustaprojektiin investointi on turvallista. On epätodennäköistä, että Magenton kehitys tulisi lähivuosina pysähtymään. Vastaavasti Magentoa osaavia toimittajia tulee löytymään jatkossakin.

9. Yli 10.000 kehittäjää ei voi olla väärässä

Magentolla on laaja kehittäjäyhteisö. En tiedä tarkkaa lukua (voi olla paljon isompikin), mutta tällä ei ole suurta merkitystä. Merkittävää on, että määrä on niin iso, että puhtaasti kaupallisesti toimivan alustatoimittajan tulisi olla globaali jätti voidakseen aidosti kilpailla kehitystahdissa Magenton kanssa.

10. Magento on ilmainen

Okei, en ole sen koulukunnan kannattaja, joka suosittelee bisneskäyttöön tarkoitettuja alustoja etupäässä ilmaisuuden perusteella, mutta jos tuote on näin hyvä, niin ilmaisuus on mukava lisäbonus. 😉
Totuuden nimissä Magentosta löytyy myös kaupallisia versioita, mutta koska avoimen lähdekoodin Community-versio on varsin kattava, niin sillä pystyy rakentamaan monimutkaisempiakin verkkokauppoja, jotka on integroitu toiminnanohjausjärjestelmiin.

Varoituksen sana loppuun

Jokainen tietää, että ilmaisia lounaita ei ole. Sen vuoksi on hyvä myös tarkastella miksi Magentoa ei kannata käyttää.
Magento on kaikkea edellä listaamaani, mutta se on myös raskas ja vaikeasti opeteltava (verrattuna esimerkiksi moniin muihin PHP-pohjaisiin alustoihin). Suosittelenkin Magentoa toimijoille, joilla on ennestään kokemusta vaativien teknisten enterprise-tason alustojen hyödyntämisestä ja kokemusta ympäristöjen skaalaamisesta, optimoinnista ja tietämystä erilaisten caching-mekanismien käytöstä.
Magentossa on myös piirteitä, joista emme kauheasti pidä, mutta toisaalta täydellisiä tuotteita ei ole (tai ainakaan vielä ei ole tullut vastaan). Esimerkiksi Magenton 5-portainen checkout-prosessi ei ole suosikkiominaisuutemme, mutta tämänkin saa toki tuunattua yhdelle sivulle.
Jokapojan työkalu Magento ei siis ole, mutta oikeissa käsissä sitä voi venyttää uskomattomiin suorituksiin. Suosittelen lämpimästi tutustumaan tuotteeseen.

Teemu Malinen

Founder & Chief Executive Officer

Teemu kirjoittaa digitaalisesta liiketoiminnasta, modernista yrityskulttuurista ja startup sijoittamisesta.

Lue lisää aiheesta