LogosLähes kaikilla yrityksillä sekä useimmilla tuotteilla ja verkkopalveluilla on logo. Ne joilla sitä ei vielä ole, todennäköisesti suunnittelevat sellaisen hankkimista.

Joskus logon hankkiminen saattaa tuntua ylivoimaisen vaikealta tehtävältä. Oma teoriani on yksinkertainen: huomio kiinnittyy turhan paljon epäoleellisiin asioihin kuten väreihin ja fonttityyppiin.

Kuulostaako absurdilta? Malta hetki, niin perustelen. 🙂

Mikä on logo? Entä mikä on liikemerkki?

Ennen kuin mennään itse asiaan, käydään läpi pari perustermiä. Logo on yrityksen nimen vakiintunut kirjoitustapa. Jokainen suomalainen tunnistaa esimerkiksi Fazerin kirjoitusasun. Tämä on logo:

Fazer logo

Liikemerkki on visuaalinen merkki tai tunnus, jonka näkijä tunnistaa välittömästi. Mieti vaikka Ferrari-automerkin korskuvaa Maranellon oria. Jos brändi on tuttu, liikemerkin näkeminen herättää välittömästi tunteita.

Ferrari logo

Miksi ihmeessä kirjoitan logoista?!?

Mielessäsi saattaa pyöriä otsikon mukainen kysymys. Selvennettäköön, että en todellakaan ole mikään graafisen alan guru tai edes keskinkertainen graafikko. Olen ollut pari vuotta töissä hyvämaineisessa mainostoimistossa (lämpimät terveiset Lämän porukalle!) ennen vuosituhannen vaihdetta, mutta sielläkin puuhasin bittien parissa.

Syy blogikirjoitukseeni on yksinkertainen: olen ollut lukemattomia kertoja mukana prosessissa, jossa yritykselle, tuotteelle tai verkkopalvelulle on pitänyt hankkia logo tai koko visuaalinen ilme. Keskustelen myös aiheesta toistuvasti yrittäjien ja asiakkaiden verkkopalvelujen hankinnasta vastaavien kanssa.

Päätinkin, että toimin samalla tavoin kuin työnhaku-aiheen kanssa eli kirjoitan ajatukseni ylös. Voin sitten jatkossa helpottaa elämääni ja viitata tähän kirjoitukseen. 🙂

Kun hankit logoa, mieti tavoitteitasi, älä värejä

Otsikko on tarkoituksellinen kärjistys. Tottakai väreillä on merkitystä, mutta se ei saisi yksinään ohjata hankintaprosessia. Kiistämätön fakta on, että riippumatta valinnoistasi yksi rakastaa ja toinen vihaa logoasi tai sen värejä.

Oma näkökulmani logosuunnitteluun on puhtaasti liiketoimintaa ja käytännön arkiaskareita tukeva. Tämä ei poissulje sitä, että tottakai toivon logon myös näyttävän hyvältä ja viestivän yrityksen, tuotteen tai verkkopalvelun arvoja.

Seuraavassa on 10 vinkkiä, joilla saat hankittua käytännöllisen ja toimintaasi tukevan logon yrityksellesi, tuotteellesi tai verkkopalvelullesi:

1. Osta aina logo ammattilaiselta

On muutamia asioita, joita yrittäjän ei lähes koskaan kannata tehdä itse. Yksi on kirjanpito, toinen logosuunnittelu. Oikeastaan lähes poikkeuksetta logosuunnittelu on ammattilaisen hommaa.

99% yrittäjistä (minä mukaanlukien) ei omaa riittävää graafista osaamista, jotta logosta tulisi ammattimaisen näköinen. Kivoilla väreillä ei ole hirveästi merkitystä siinä kohtaa, kun logo näyttää kasalta harakanvarpaita. 🙂 Amatöörimäinen logo (tai muu visuaalinen ilme) voi tappaa potentiaalisen asiakkaan ostomotivaation alkuunsa.

Jos sinulla on mielessäsi visuaalinen idea logosta, niin on erinomainen idea piirtää se ja antaa graafikolle pohjaksi. Graafikon on helpompi ymmärtää mitä olet hakemassa. Hyväksy kuitenkin se, että graafikko tulee muuttamaan kynäilyjäsi.

Perushyvän logon kustannus on yleensä noin 1000-3000 euron välillä. Jos suunnittelun hinta on merkittävästi suurempi, mieti onko liiketoimintasi sillä tasolla, että investointi on perusteltua. Start-upille tonnin tai parin logo riittää usein mainiosti. Miettisin myös tarkoin graafisen suunnittelijan ammattitaitoa, jos hän lupaa tehdä sinulle hyvän logon vaikkapa 300 eurolla.

Mikäli kustannus tuntuu edelleen ylitsepääsemättömältä, niin on muutamia keinoja, joilla voit pienentää kustannuksia ja silti saada kelvollista jälkeä. Netistä löytyy palveluja, joissa voit kilpailuttaa suunnittelun (esim. http://99designs.com) ja ELY-keskuksen valikoimissa on ainakin ollut tuote, jolla yritys voi hankkia koko visuaalisen ilmeen reilusti halvemmalla. Tai jos etsit ideoita, niin käy selailemassa StockLogos-palvelua.

Tiesitkö muuten, että Twitterin kuuluisa tipu-kuva maksoi kokonaiset 6 taalaa?

Verkkopalvelussa on paljon mukavampi asioida, jos sen ulkoasu logosta lähtien herättää luottamusta. Pienikin start-up näyttää haluttavammalta ja ammattimaisemmalta, kun sen visuaalinen ilme on peräisin ammattilaisen kynästä.

2. Kenelle logo suunnitellaan?

Usein unohtuu miksi koko prosessiin ylipäätään ryhdytään. Mielestäni logo tulisi suunnitella asiakkaan ehdoilla, ei miellyttämään omaa silmää. Logo tehdään, jotta yrityksesi olisi tunnistettava, tuotettasi haluttaisiin ostaa ja verkkopalvelusi huokuisi luotettavuutta.

On selvää, että oman tuotteen, yrityksen tai verkkopalvelun logon on hyvä olla sellainen, että se miellyttää omaa silmää, mutta tämä ei saisi johtaa suunnitteluprosessia. Tilanne on kuitenkin usein sellainen, että tilaaja itse päättää logon ulkoasusta omien henkilökohtaisten mieltymystensä perusteella. Itsekin olen monta kertaa ihastunut johonkin vedokseen, kunnes ulkopuolisten järjen ääni on kääntänyt pääni. Visuaalisille houkutuksille kukaan ei ole immuuni.

Veikkaanpa, että monikaan aikuinen ei ihan ensimmäisenä valitsisi Toys R Us -logoa yritykselleen, mutta se antaa eittämättä silmänräpäyksessä oikean suuntaisen mielikuvan.

Toys 'R' Us logo

Kehotankin rohkeasti kysymään suodattamattomia mielipiteitä asiakkailta, ystäviltä tai sukulaisilta siitä, millaisia mielikuvia logovedos heissä herättää. Pieni varoituksen sana: kun puhutaan visuaalisesta suunnittelussa, kaikilla on mielipide. Kannattaa siis kerätä palaute, mutta pitää päätäntävalta vain suunnitteluryhmän sisällä.

Maksat hunajaa logosi suunnittelusta, jotta tuotteesi myisi enemmän ja palvelullasi olisi enemmän tyytyväisiä käyttäjiä. Kannattaa siis kysyä muidenkin mielipiteitä asiasta ennen kuin teet lopullisen päätöksen.

3. Sinun tehtäväsi on määritellä millaisen logon haluat

Olen havainnut, että graafikot joutuvat usein toimimaan aika ohuilla ohjeilla. Ammattilainenkaan ei voi lukea ajatuksia, joten on sinun etusi, että evästät graafikon riittävän tarkasti. Suosittelen, että määrittelet yrityksesi arvot, toimintaperiaatteet, liiketoiminnan, tuote- ja palveluportfolion, perusfilosofian ja niin edelleen, jotta lopputulos vastaa haluamaasi.

Haluatko viestiä nykyaikaisuutta vai klassikkohenkeä? Ovatko asiakkaasi tyypillisesti nuoria vai vanhoja? Pitäisikö tuotteesi puhutella etupäässä naisia vai miehiä? Kun olet laittanut paperille mitä haluat, niin ammattilainen osaa heti valita sopivan värimaailman, typografian ja niin edelleen.

Suosittelen, että jätät fonttityyppien ja värien valinnan graafikolle. Ei toki ole väärin, jos esität toivomuksen “haluaisin punaisen värimaailman”. Kannattaa kuitenkin kuunnella graafikkoa, jos hänen mielestään tavoitteet ja värimaailma riitelevät.

Graafikko tarvitsee riittävästi “tilaa”, jotta hän voisi luoda sinun yrityksellesi sopivan ilmeen. Tästä maksat graafikolle. Voit halutessasi pyytää graafikolta muutaman erityyppisen vedoksen, joista sitten valitset mihin suuntaan visuaalisen ilmeen kehitystä jatketaan.

Graafikot eivät näe pääsi sisään, joten kirjaa ylös millaisia arvoja logosi tulisi henkiä. Kuuntele kuitenkin herkällä korvalla mikäli ammattilainen perustelee eriävän mielipiteensä.

4. Muodolla on väliä

Mieti etukäteen minkä muotoisen logon tarvitsisit. Hyvännäköinen ja toimiva logo voi periaatteessa olla minkä muotoinen tahansa, mutta olen itse käytännössä havainnut, että “vaakasuuntaisella” logolla on tiettyjä etuja puolellaan.

Ensinnäkin teksti on luonnollisemmin luettavissa kuin jos se olisi kirjoitettu vaikkapa pystyyn tai ympyrän muotoon. Toiseksi ainakin yrityslogon tapauksessa joudut takuuvarmasti sijoittamaan logoasi moniin eri paikkoihin kuten tarjousdokumenttisi alatunnisteeseen. Pystymuotoinen kuvio haukkaa joka sivulta enemmän tilaa sisällöltä kuin vaakasuuntainen.

Tämä ei tarkoita, että vaakasuuntainen logo on ainoa oikea, sopiva ratkaisu on aina tapauskohtainen. On kuitenkin hyvä tiedostaa etukäteen, että muodolla on väliä, kun hyödynnät logoasi.

Yritä jo etukäteen pohtia mitkä ovat logosi tärkeimmät käyttökohteet ja ota ne huomioon, kun arvioit logovedostesi muotoa.

5. Liikemerkki on fiksu valinta

Liikemerkki on se kuvio, josta yrityksesi välittömästi tunnistetaan. Tyypillisesti liikemerkki on joko ikoni tai symboli. Ikoni kertoo kansantajuisesti mikä organisaatiosi tai mitä se tekee. Symboli viittaa abstraktimmalla tavalla yritykseesi. Seuraavat esimerkit valaisevat asiaa:

Burger King logo

Burger Kingin logosta ei jää epäselväksi, että yhtiö myy hampurilaisia. Niken Swoosh liikemerkki symbolisoi kreikkalaisen voitonjumalan siipeä. Oletettavasti melko harvalle tulee lenkkariostoksilla ensimmäisenä mieleen kreikkalaiset jumalat, silti liikemerkki on äärimmäisen tunnistettava ja toimiva.

Logon voi ihan hyvin suunnitella ilman kuvioita (vrt. Nokia), mutta suosittelen lämpimästi harkitsemaan jonkinlaista elementtiä yrityksen nimen oheen. Liiketoiminnassasi tulee nimittäin melko varmasti vastaan tilanteita, joihin logosi teksti ei sovellu (epäsopivat mittasuhteet).

Tyypillisiä esimerkkejä ovat lukuisten sosiaalisten verkkopalveluiden neliönmalliset profiilikuvat, esimerkkinä Facebookin profiilikuva.

Kokoustilat.fi logo

Toinen esimerkki on verkkopalvelun “favicon”-ikoni. Se on pieni kuvake, joka näkyy selaimessasi osoiterivin vieressä tai välilehdellä. Asia on pieni, mutta merkityksekäs. Nimittäin kun joku laittaa sivusi kirjanmerkkeihin, on sen tunnistaminen paljon helpompi muiden linkkien joukosta kuvakkeen johdosta. Esimerkiksi Googlella on logon lisäksi erillinen kuvio tämäntyyppiseen tarkoitukseen.

Google logoGoogle favicon

Vastaavalla tavalla verkkopalvelussasi saattaa olla tarvetta käyttää kuviota paikoissa, johon tekstilogo ei sovellu. Vastaavia esimerkkejä on helppo keksiä lisää sekä bitti-, että reaalimaailmasta.

Harkitse tarvitsisitko logon lisäksi myös liikemerkkiä. Se avaa sinulle enemmän käyttömahdollisuuksia arkisiin tilanteisiin.

6. Nimen kirjoitusasu

Värien lisäksi fonttityypin valintaan on usein suuri kiusaus itse sotkeutua. Jättäisin tämänkin suosiolla graafikon tehtäväksi. Kunnon ohjeistuksen kera ammattimainen graafikko osaa kyllä valita oikean tyyppiset kirjasimet.

Kun saat graafikolta vedoksia, niin kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin oman elämäsi helpottamiseksi: selkeät kontrastierot sekä selkeys ja luettavuus pienessä koossa.

Kontrastierolla tarkoitan sitä, että mikäli teksti on värillisellä pohjalla, niin onko se luettavaa myös esimerkiksi huonoilta näytöiltä pienessä koossa. Saako tekstistä selvää, jos se painetaan kuulakärkikynään?

Varmista, että teksti on selkeää ja luettavaa kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Kokeile vaikka printata vedos pienenä ja katso toimiiko se.

7. Yksinkertainen on kaunista

Varsinkin ensimmäistä kertaa suunnittelussa mukana oleva voi hairahtua trendeihin, efekteihin (esim. heittovarjot) tai muihin 3D-kikkailuihin.

Uusimman trendin mukainen, kolmiulotteisuutta tavoitteleva fotorealistinen logo saattaa kyllä näyttää isolla ruudulla hyvältä, mutta miten se toimii kun painatat sen sponsorointitarkoituksissa opiskelijoiden haalareihin? Entä miltä se näyttää viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?

Seuraava esimerkki havainnollistaa miten Shellin simpukka on yksinkertaistanut ajan myötä.

History of the Shell logo

Yksinkertainen logo ei välttämättä ensi näkemältä säväytä, mutta se kestää ajan hammasta yleensä paremmin.

8. Yksilöllisyys ja muistettavuus

Logosi yksi perustarkoituksista on erottaa sinut kilpailijoistasi ja helpottaa asiakasta valitsemaan sinun tuotteesi tai palvelusi. Näin ollen lienee selvää, että logo tulisi olla erottuva ja mahdollisimman yksilöllinen.

Itse olen sitä mieltä, että riittää kun pyrit varmistamaan, että logosi eroaa riittävästi oleellista kilpailijoistasi ja yleisistä tunnetuista brändeistä. Täysin uniikin logon suunnittelu on miltei mahdoton tehtävä. Lisäksi voit parantaa asemiasi esimerkiksi rekisteröimällä tavaramerkin.

Käytännössä kaikki logot on jo kerran keksitty ja kaikki värit useaan kertaan käytetty. Tarkista kuitenkin ettei asiakas sotke sinua pahimpaan kilpailijaasi.

9. Väreistä

Alussa mainitsin, että väreillä ei ole juuri väliä. Onhan niillä, sillä väreihin liittyy symboliikkaa ja kulttuurisidonnaisia merkityksiä. Nämä kannattaa toki huomioida erityisesti, jos asiakkaasi ovat jostain toisesta kulttuurista.

Toisaalta koulutetulla ammattigraafikolla on värien merkitys todennäköisesti paremmin hallussa kuin maallikolla, joten suosittelen tukeutumaan tässäkin ammattilaiseen.

Se mitä itse voit tehdä, on edellyttää graafikolta, että logosi toimii vastavärisenä ja mustavalkoisena. Tyypillinen esimerkki on valkopohjaisen logon sijoittaminen mustalle verkkosivulle.

Väreillä on väliä, mutta kannattaa jättää graafikolle riittävästi tilaa valintaan. Kuten aiemmin totesin, hyvä tapa on kertoa mahdollisimman tarkasti tarpeesi ja tavoitteesi graafikolle.

10. Missä muodossa logo kannattaa hankkia?

Logo suunnitellaan tyypillisesti vektorimuodossa, toisinaan myös bittikarttamuodossa (erityisesti verkkopalvelut). Erona näillä on se, että vektorimuoto skaalautuu nätisti kaikkiin tarkoituksiin, kun taas bittikartan rajoitukset tulevat nopeasti vastaan suuremmassa koossa.

Suosittelen, että hankit logosi vektorimuotoisena, vaikka se kustantaisikin hieman enemmän. Tämä on suositeltavaa myös verkkopalvelun ollessa kyseessä, sillä saatat myöhemmin tarvita esim. logollisia painotuotteita tai kuvavuotia markkinointitelineisiin.

Muista myös sopia graafikkosi kanssa niin, että saat alkuperäiset työtiedostot itsellesi. Se antaa turvaa tilanteissa, jos esimerkiksi graafikkosi yritys lopettaa työnsä.

Tilaa logo vektorimuodossa ja pyydä työtiedostot itsellesi. Hinta voi olla kovempi, mutta näin vältyt mahdollisilta hankaluuksilta jatkossa.

Siinäpä omat kokemukseni logosuunnittelun maailmasta. Ei muuta kuin rohkeasti hankkimaan omaa logoa!

p.s. Jos sinulla on omia kokemuksia logosuunnittelun ihmeellisestä maailmasta, niin jaa ihmeessä ne kanssamme!

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa Sofokuksen uusimmat blogipostaukset ja uutiset suoraan sähköpostiisi!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.