Brändiuudistus – ah, mikä ihanan karmea termi. Tämmöinen meilläkin on meneillään. Kun yritys ehostaa brändiään, niin yleensä se viestitään kauniilla ylisanoilla, jotka eivät hetkauta ketään suuntaan tai toiseen.

Yritän siis välttää tämän ansan ja samalla avata mikä meidän ehostuksemme takana oikein piilee.

Olipa kerran pieni IT-yritys…

Olen rakennellut useampia IT-yrityksiä viimeisen 13 vuoden aikana ja osa niistä on myyty, osa lopetettu ja osa jatkaa kehittymistään. Sofokus on näistä yrityksistä pitkäikäisin. Se on perustettu vuonna 2000 kuumimman IT-hypen aikaan ja 13 vuodessa se on kehittynyt sähköisen liiketoiminnan erikoisosaajaksi. Se on yksi Suomen vanhimmista ja kokeneimmista puhtaasti verkkoliiketoimintaan keskittyvistä yrityksistä.

Samalla kun toiminta on kehittynyt ja fokusoitunut, on matkan varrella tehty useita isoja ja pienempiä muutoksia. Esimerkiksi firman nimi on muuttunut Mobirtech Oy:stä Sofokus Oy:ksi. Nimi vaihdettiin, koska kyllästyin tavaamaan nimeä joka ikisessä uudessa keskustelussa. Nimen vaihdon myötä synnytettiin myös uusi Sofokus-brändi.

Nyt on kuitenkin tullut aika tehdä historiamme suurin muutos siihen, miten näymme ulospäin.

Miltä IT-yritys keskimäärin näyttää?

Keskimäärin suomalainen IT-yritys on omien sanojensa mukaan alallaan johtava, sen verkkosivuilla on runsaasti jenkkikuvapankkien hymyileviä naamoja ja kätteleviä pukutyyppejä sekä näppiksiä ja muita IT-härpäkkeitä. Ongelma on siinä, että samalta näyttäviä firmoja on maa piukassa.

Voin valitettavasti todeta, että ihan jokaikiseen näistä kuopista olemme itsekin haksahtaneet matkan varrella. Ihan ensimmäinen syy uudistukseen onkin erottautuminen kilpailijoista. Tavoitteenamme oli paketoida toimintamme sellaisen kuoren alle, joka näyttää, tuntuu ja maistuu erilaiselta kuin naapuritoimija.

Parempi, että joku rakastaa ja toinen vihaa kuin että kellään ei ole oikein mitään mielipidettä.

Onko se Nakke? Vai Sotka-lintu?

Ei, se on “Sofokus-tikka”. Se on meidän ikioma maskottimme, joka tulee liihottelemaan vastaasi joskus yllättävissäkin paikoissa. Sofokus-tikka tutkailee maailmaa herkeämättömällä mielenkiinnolla ja rientää tarvittaessa avuksesi Ihan Tikkana. Haluamme, että meidät tunnistetaan välittömästi. Jos ei muusta, niin siitä “Naken näköisestä linnusta”.

Ennen tipua pohdimme kovasti millainen eläin voisi ilmentää meitä parhaiten. Yksi varhainen ehdotus oli alla oleva eläin.

sofokus_kissamaki

sofokus_kissamaki-lajissaan_ketterin2

Lajissaan jo liiankin ketterä?

Jos et satu tietämään, niin eläin on Kissamaki. Minusta ihan vinkeän näköinen otus. Kun sitä tohkeissani esittelin eräälle tutulleni, hän totesi epäuskoisen näköisenä “oletko ihan varma, että haluat assosioida teidät TUOHON eläimeen?”. Ihan hyvä pointti.

Tikkamme on muuten lainausmerkeissä sen takia, että raukkaparkaa ei ole vielä ristitty. Koska itse emme millään tunnu saavan nimeä aikaiseksi, ajattelimme ulkoistaa keksimisen Teille. Se ken nimen keksii, saa mainetta ja kunniaa sekä jotain muutakin hauskaa… 😉

Julistammekin nyt tikan nimeämiskisan alkaneeksi!

Nimiehdotukset voi postittaa meille kommentoimalla tätä blogia tai sähköpostitse. Muistakaa liittää mukaan nimenne ja yhteystietonne, niin voimme palkita voittavan ehdotuksen. Homma etenee niin, että sisäinen raatimme valitsee parhaat ja sen jälkeen te saatte äänestää voittajan. Tikkamme tuskin malttaa odottaa millaisen nimen se tulee saamaan…

Brändiuudistus ja muuta sanahelinää

Päätimme säilyttää logomme ja värimme koskemattomina. Karamelliä tai ei, pääosin olemme saaneet väreistä ja logosta positiivista palautetta. Luonnollisesti kaikkien some-kanaviemme ulkoasu meni uusiksi.

Edessä oli myös jumpista se kaikkein raskain – verkkosivujen täysremontti.

Sattuneesta syystä verkkosivut ovat meille elintärkeät. Niiden olisi syytä olla ajanmukaiset ja viestiä ulospäin, että osaamme asiamme. Sen takia pyrimmekin uudistamaan ne noin 2 vuoden välein, oli sitten tarvetta tai ei. Nämä remontit käyvät kuitenkin aina vain raskaammiksi. Osaamis- ja tuoteportfolion ajanmukaistaminen, virkistetty ulkoasu, sisältöremppa, SEO:n huomiointi, parannettu responsiivisuus ja moni muu asia vaatii aikaa, jos tämän mielii tehdä kunnolla.

Omia verkkosivujamme onkin rakennettu pitkään ja hartaasti. Ulkoistus ei ole vaihtoehto ja asiakastyöt ajavat aina edelle. Onneksi nyt aletaan olla siinä pisteessä, että sivusto alkaa jo saada muotoaan. Myös blogimme saa uuden ilmeen (ja nimen!).

Verkkosivuremontit ovat hiukan kuin oman asunnon muuttoprojekti – vain tarpeellinen säästetään ja loppu lentää armotta kaatopaikalle. Etukäteen ajateltuna tuskallista, mutta jälkikäteen katsottuna erittäin tarpeellista.

Mitä tästä projektista jäi käteen?

Aika tietysti näyttää lopullisen tuloksen, mutta toivomuksena olisi omaleimaisuus, joka helpottaa kaikilla tasoilla ulospäin viestimistä. Tikka sopii kuin nakutettu niin oppaan kanteen kuin auton kylkeenkin.

Sofokus tikkamobiili

Sofokus tikkamobiili

Yksi merkittävä syy valittuun polkuun oli helpompi lähestyttävyys. Kautta aikain olen törmännyt siihen, että useimmille sanat IT ja ohjelmisto ovat puutaheinää, johon on hurjan vaikea tarttua. Halusimme tikan kautta tuoda brändiin jotain, mikä herättää tunteita kaikissa vauvasta vaariin. Joku saattaa kokea uuden brändimme liian sarjakuvamaisena vakavasti otettavaan liiketoimintaan, mutta itse toivomme asiantuntijuutemme ja näyttöjemme puhuvan puolestamme.

Olisi muuten TODELLA mielenkiintoista kuulla teidän mielipiteitänne brändiuudistuksestamme. Onnistuimmeko vai mentiinkö metikköön, niin että ropsahti?

Joka tapauksessa tikka on pesiytynyt jäädäkseen riemuksemme (tai kauhuksemme). Siispä voitte odottaa tulevissakin tapahtumissamme seuraavankaltaista näkyä.

sofokus_pregame_tilaisuus_marli

Pregame tapahtuma Marli-Areenalla 2013