Välillä törmää tilanteeseen, jossa verkkopalvelun toteutukseen ollaan valmiita panostamaan, mutta palvelintilan kohdalla kustannukset pyritäänkin höyläämään minimiin. “Eikö tätä Magentoa voisi hyvin asentaa tuohon jo käytössä olevaan ja halpaan webhotelliin?” Jos se teknisesti vielä onnistuisikin, ongelmia tulisi todennäköisesti vastaan käyttäjien lisääntyessä. Minkälaiset perustukset verkkopalvelusi sitten vaatii?

Vaihdoehdot perustuksille

Palvelintilan eri vaihtoehdot voi luokitella pääpiirteissään kolmeen osaan:

  • Oma palvelintila

  • Ulkoistettu palvelintila

  • Pilvi-palvelintila

Oma palvelintila alkaa olla monessa yrityksessä jo taaksejäänyttä aikaa. Jo pelkillä palvelimen ylläpidon vaatimilla henkilöstökustannuksilla ostaa hyvän siivun palvelintilaa ulkoiselta toimijalta. Jokin tietoturvavaatimus tai kaistan nopeuteen liittyvä tarve saattaa vielä puoltaa oman palvelimen ylläpitoa, mutta yleisesti nämäkin tarpeet voidaan nykypäivänä täyttää oikean palveluntarjoajan valinnalla.

Toki vieläkin on yrityksiä, joiden palvelut pyörivät omassa konesalissa. Kysymys näiden kohdalla kuuluukin, onko omaan saliin joku todellinen syy, vai eikö kukaan vain ole kyseenalaistanut 15 vuotta vanhaa “unohtunutta” ratkaisua?

Voiko halvalla saada hyvän?

Ulkoistettua palvelintilaa on ollut markkinoilla jo pitkään, ja erilaisia palveluntarjoajia ja niitä vertailevia verkkosivuja on netti täynnä. Etenkin erilaisia web-hotelleja tarjoavia ratkaisuja on mielinmäärin ja hintakin saattaa olla alkaen vain muutamia euroja kuussa.

Halvalla ei saa hyvää pätee yleensä tässäkin. Halvimpien web-hotellien vasteajat venyvät selatessa pitkiksi, sillä samalle palvelimelle on todennäköisesti ahdettu maksimimäärä verkkopalveluita. Yksittäinen ongelmallinen verkkopalvelu saattaa myös jumittaa koko palvelimen, jolloin myös sinun palvelusi on saavuttamattomissa, vaikka se toimisikin muutoin normaalisti. Myös asiakaspalvelun taso ja vasteaika voi vaihdella huomattavasti.

Vähän paremminkin varusteltujen web-hotellien kohdalla ongelmia saattaa ilmetä, mikäli palvelullasi on runsaasti käyttäjiä ja sovelluksesi ei ole aivan yksinkertaisimmasta päästä. Pääsääntöisesti web-hotelli ei olekaan varteenotettava vaihtoehto verkkoliiketoimintaa pyörittävän palvelun tarpeisiin.

Palvelintila liiketoiminnan tarpeisiin

Vaihtoehtoja liiketoiminnan vaatimukset täyttäväksi palvelintilaksi on onneksi nykypäivänä myös runsaasti. Palvelusi voidaan sijoittaa ns. dedikoidulle palvelimelle, jolloin ulkoinen palveluntarjoaja tarjoaa fyysisen palvelimen vain sinun palveluasi varten. Toinen vaihtoehto on virtuaalipalvelin.

Virtuaalipalvelimella samalla fyysisellä palvelimella toimii useita eri palvelimia virtuaalisessa muodossa, ja palvelimen kapasiteetti on mahdollista jakaa useiden eri palveluiden tai yritysten kesken. Kapasiteetti myös joustaa tietyissä rajoissa kuormituksen kasvaessa, jolloin web-hotellien kaltaisiin ongelmiin ei yleensä törmää.

Pilvipalvelin on myös eräänlainen virtuaalipalvelin, jossa palvelimen kapasiteetti skaalautuu palvelun kuorman mukaan perinteisempää virtuaalipalvelinta edistyneemmin. Tästä johtuen pilvipalvelin onkin loistava valinta, mikäli odotat palvelusi suosion kasvavan vauhdilla.

Vinkkejä valintaan

Palvelintilan ulkoistaminen kellaristasi siis kannattaa – jos et ole sitä jo tehnyt vuosia sitten. Olit sitten siirtämässä palveluasi ulkoiselle tarjoajalle ensimmäistä kertaa tai vain miettimässä nykyisen palveluntarjoajan vaihtamista, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin.

Ensinnäkin, mieti palvelimesi fyysistä sijaintia. Vaikka nykypäivän verkot ovatkin nopeita, pienetkin viiveet saattavat kertaantua, jos bitti kiertää maapallon ympäri. Keskeisempi sijaintiin liittyvä tekijä on asiakaspalvelun saatavuus ja palvelun ylläpito. Missä enemmistö asiakkaistasi sijaitsee, mitä kieltä puhutaan ja asettaako aikavyöhyke vaatimuksia asiakaspalvelun toimintaan?Tarjoaako palveluntarjoaja 24/7 ylläpitoa palvelimelle? Toisekseen selvitä aina vastuunjako ongelmatilanteissa; mistä osa-alueista palvelintilan toimittaja vastaa, ja onko jotain määritelty esimerkiksi varsinaisen verkkopalvelusi kehittäjän vastuulle.

Kolmanneksi, vaikka pilvipalvelin on kaikkiaan erittäin hyvä vaihtoehto, pilvi on jo vuosia sitten päätynyt alan muotisanastoon. Pilvipalvelu-termillä sinulle voidaan kaupata lähes mitä vain palvelintilaa – vilkaise aina tarkemmin teknisiä ominaisuuksia, tai pyydä mahdollista IT-toimittajaasi arvioimaan vaihtoehdot puolestasi.