Facebook ja verkkokauppa – miten ne kannattaisi yhdistää? Vai onko koko touhussa mitään järkeä? Aihe nostaa pikku hiljaa päätään ja kuten tavallista mukana on rutkasti hypeä, mutta toisaalta paljon epäuskoa.

Mitä Facebook kaupankäynti oikein on ja sopisiko se minun toimintaani? Miten Facebook kauppa perustetaan ja onko se kallista? Miten varmistan, että Facebook kauppani ei jää irralliseksi muusta liiketoiminnastani?

Onko Facebook-kaupankäynnissä mitään järkeä?

Facebook lähestyy miljardia käyttäjää ja sen arvioidaan saavuttavan raja tämän vuoden elokuussa. Miljardi käyttäjää – se on ykkönen ja yhdeksän nollaa! Jos joku vielä epäilee Facebookin roolia omassa bisneksessään tai odottelee sen romahtavan, niin nyt olisi korkea aika miettiä asia uudelleen.

Facebook on tullut jäädäkseen, eikä tällä hetkellä ole näkymissä edes kovin varteenotettavia kilpailijoita (Google+:kaan ei vielä oikeasti uhkaa, ehkä ei koskaan). Vai olisitko itse valmis siirtämään kaikki valokuvasi ja muut tietosi johonkin toiseen palveluun? Käyttäjät ovat laiskoja siirtämään datansa kokonaan toiseen palveluun – helpommalla pääsee kun vaan käyttelee Facebookia kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Niin kauan kuin Facebookilla on aktiivisia käyttäjiä (oli käyttäjien motivaatio sitten mikä tahansa), mahdollisuudet bisnekselle ovat olemassa.

Liki miljardi Facebook-käyttäjää takaa bisnesmahdollisuudet. Facebookissa käy ihmisiä ihan kaikista ikäluokista.

Mikä Facebook-kaupankäynti tarkoittaa?

F-commerce eli Facebook-kaupankäynti on yksi sosiaalisen kaupankäynnin (social commerce) alalajeista. On hyvä tiedostaa, että sosiaalinen kaupankäynti on hyvin paljon muutakin kuin vain Facebookia.

Aiheen ydintä voi lähestyä monesta eri kulmasta, mutta minusta yksi selkeimmistä on “from like to buy”: miten saada tykkääjistä asiakkaita? Tämä yksinkertaiselta kuulostava ajatus liittyy isompaan teemaan, joka on vauhdittanut sähköisten palveluiden kehittymistä. Asiakkaat eivät enää halua tuputusta, vaan hyödyllistä tietoa ja elämyksiä. Sosiaalinen kaupankäynti, inbound markkinointi jne.- tämä kaikki on suoraa seurausta siitä, että asiakkaat ovat kyllästyneet perinteiseen markkinointiin ja myyntiin.

Väitän, että jokainen bisnes/vertikaali pitää ajatella lähitulevaisuudessa uusiksi niin, että se huomioi aidosti yhteisöllisyyden. Jos et tee tätä, kilpailijasi ajavat ohi.

Toinen näkökulma on pohtia oman liiketoiminnan kautta kysymystä: vienkö verkkokauppani yhteisöön vai tuonko yhteisööni välineet ostamiseen? Vastaus riippuu lähtötilanteesta. Jos sinulla on vaikkapa aktiviinen ja suosittu hevosharrastajien foorumi, voisitko kytkeä tähän jollain tavalla sähköisen kaupan? Tai jos sinulla on verkkokauppa, niin voisitko luoda siitä e-kauppapaikan sijasta ihmisläheisemmän yhteisön, josta voi samalla ostaa?

Lähdetkö puhtaalta pöydältä vai onko sinulla joko verkkokauppa tai yhteisö? Se määrittelee miten sinun kannattaisi edetä.

Onko F-commerce ja social commerce pelkkää hypeä?

If I had to guess, social commerce is the next area to really blow up”, totesi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg elokuussa 2010. No, tietysti hänen kuuluukin näin arvella, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että a) käyttäjät haluavat sosiaalisia palvelut ja b) asiakkaat haluavat ostaa verkosta.

Luonnollinen johtopäätös on, että nämä kaksi asiaa tulevat tavalla tai toisella yhdistymään.
(e-commerce transforms to we-commerce)

Tai siis ovat jo yhdistyneet, mutta olemme vasta varhaisessa vaiheessa, jossa parhaita keinoja testataan ja tietoisuus ei ole vielä tavoittanut suurta yleisöä.

Ensimmäinen Facebook-kauppapaikka avattiin kuitenkin jo 8.7.2009 ja tämä edelläkävijä oli 1-800-Flowers.com. Tästä on aikaa kohta jo 3 vuotta. Suomessa sama tapahtui noin vuosi myöhemmin Miasma Magazinen verkkokaupan aukeamisella.

Miksi yhteisöllisyys on verkkokaupalle on tärkeää?

Yksinkertaisesti: koska ihmiset ovat ihmisiä. Joku voi nähdä sosiaalisen kaupankäynnin paluuna leirinuotion äärelle. Siellä vaihdetaan kokemukset ja suositellaan. Kumman hotellin valitsisit itse seuraavalla lomamatkallesi: sen, jota 10 henkilökohtaista tuttuasi suosittelee vai sen josta näet vain hotellin oman peruskuvauksen? Jos ensin mainittuun lisätään vielä edullisempi hinta ja helpompi ostoprosessi, niin valinta alkaa olemaan pässinlihaa.

Halutaan siis ymmärtää paremmin tuote ja palveluntuottaja ennen kuin tehdään ostopäätös.

Myös asiakaspalvelun parantaminen yhteisöllisesti on mahdollista: mitä jos valjastaisit matti meikäläiset palvelemaan uusia asiakkaitasi vaikkapa teknisissä ongelmissa? Tätäkin Amerikkalaiset ovat jo kokeilleet.

Millaisia Facebook-kaupat ovat?

Facebook-kaupankäynnin voi mieltää monella eri tavalla ja tapoja toteuttaa on useita. Esittelen seuraavassa muutamia esimerkkejä lähinnä Yhdysvalloista, koska ratkaisut ovat yleisesti pidemmälle vietyjä kuin Suomessa.

  • Levi’s store. Etusivun koko käyttökokemus nojaa vahvasti Facebookin varaan. Voit katsella mitä farkkuja kaverisi käyttävät ja tuotteen yhteydessä on suosittelija sekä tykkäysten määrä. Teknisesti tämä on perinteinen verkkokauppa, jonka sisälle on upotettu Facebook-toiminnot räätälöidysti. Kokonaisuus tukee erinomaisesti ydinliiketoimintaa.
  • Pampers. Täysin Facebookin sisälle rakennettu kauppapaikka (Facebook-applikaatio). Yrityksen Facebook-sivulla on lisätty linkki, josta pääsee kauppaan. Tuotteiden selailu, ostoskoriin lisääminen ja ostaminen tapahtuu Facebookin sisällä. Tavoitteena on nähtävästi ollut, että käyttäjän ei tarvitsisi poistua koko ostoprosessin aikana Facebookista.
  • Lagy Gaga. Kauppapaikka, jossa ostoprosessi alkaa Facebookista (tuotteiden valinta), mutta päätyy perinteiseen verkkokauppaan (esimerkiksi ostoskoria ei ole). Facebook toimii kuten ravintolan sisäänheittäjä etelän lomakohteissa.
  • NBA. Tässäkin kauppa toimii Facebookissa ja se on rakennettu kokonaisuudessaan Facebook-applikaationa ja pyrkii antamaan käyttäjälle samantyyppisen käyttökokemuksen kuin perinteinen verkkokauppa. Kaupasta löytyy myös mm. tuotehaku.

Jos haluat lisää esimerkkejä, niin lisää katso lista Maailman 50 parasta Facebook-verkkokauppaa ja 20 mielenkiintoisinta kauppa-alustaa.

Pöh, ei se SoMe toimi B-to-B puolella kummiskaan…

Joskus kuulee väitteen, että B2C-puolella Facebookin hyödyntäminen onnistuu, mutta B2B-puolella se on mahdotonta. Silkkaa puppua, sanon minä.

Business-to-business -puolella esimerkiksi Facebookia voi hyödyntää ihan täysillä, kyse on enemmänkin siitä onko vielä keksinyt punaista lankaa ohjaamaan toimenpiteitä. Pelkät kuulumisten status-päivitykset seinälle eivät todennäköisesti vielä riitä.

Mitäs jos toisitkin verkkokauppasi nostotuotteita myös Facebookiin yrityksen fanisivulle? Osaava verkkokauppatoimittaja järjestää tämän käden käänteessä, jos verkkokauppa-alustasi on vain ajanmukainen. Tai mitäs jos ohjaisit LinkedInin käyttäjiä perinteiseen verkkokauppaasi?

Mieti myös sitä, että nykyiset sosiaalista mediaa suurkuluttavat nuoret voivat olla 5v päästä päättäjiä, jotka saattaisivat ostaa juuri sinun palvelujasi Facebookista.
Nämä nuoret hallitsevat sosiaalisen median, ovat paikkatietoisia ja käyttävät mobiilia. Jos palvelusi ei tue ja hyödynnä näitä tulevaisuudessa, niin joku kilpailijasi varmasti rientää asiakkaidesi avuksi.

Kehitä oma strategia yhteisöllisyyden hyödyntämiseen B-to-B liiketoiminnassasi. Jos et itse osaa, käytä ammattilaista.

Miten saan Facebook-kaupan pystyyn?

Suosittelisin vetämään henkeä ja miettimään onko kartoitettu tavat miten sosiaalisuus voidaan kytkeä kaupankäyntiin ja peilattu tätä omaan liiketoimintaan. Erilaisia variaatioita on liikaa lueteltavaksi, mutta tässä muutama esimerkki:

  • Facebook-käyttäjien “sisäänheitto” verkkokauppaan. Nykyisen perinteisen kauppapaikan laajentaminen nostamalla tuotteita yrityksen fanisivulle. Jos verkkokauppa-alusta on nykyaikainen, niin tehtävä on helppo ja saattaa jopa onnistua valmiilla lisäosilla (esim. Magento)
  • Facebookissa sijaitsevan kaupan perustaminen (FB applikaatio). Tähän löytyy useita valmiita tuotteita ja kehittyneistä verkkokauppa-alustoista löytyy sopivia lisäosia.
  • Liiketoimintaa tukevan monikavanavaisuutta ja sosiaalisuutta hyödyntävän kokonaisuuden rakentaminen. Monimutkaisin ja työläin vaihtoehto, mutta tuottaa todennäköisesti eniten kilpailuetua pitkässä juoksussa.

Tarpeesta riippuen Facebook-kaupankäynti vaatii satasien tai kymppitonnien investoinnin. Ennenkuin investoit, varmista, että ymmärrät mitä olet ostamassa.