Helmi-maaliskuun vaihteessa Google ilmoitti blogissaan sen pyrkivän palvelemaan jatkuvasti kasvanutta mobiilikäyttäjien ryhmää, tarjoamalla heille relevantimpia ja parempia hakutuloksia. Tämä tarkoittaa, että rangaistus lankeaa niiden sivujen kohdalle, jotka eivät ole responsiivisia ja joiden käyttö mobiililaitteilla on hankalaa. Huhtikuun 21. päivästä alkaen Google aloittaa mobiiliystävällisten sivujen suosimisen mobiililaitteilla tehdyissä hauissa. Jos omat sivusi eivät ole mobiilioptimoidut, nyt on vielä aikaa toimia asian kuntoon saattamiseksi. Mikä avuksi?

MOBIILIVERKKOKAUPANKEHITYS LUKUINA

Verkkopalveluyhtiö Klarna on tilastoinut mobiiliverkkokauppaa ja Suomessa mobiilipäätelaitetta verkkokaupoissa käyttää jo 22 % käyttäjistä. Luku on tuplaantunut vuoden takaiseen, jolloin vastaava luku oli 12 %. Suomi on pohjoismaisessa vertailussa vielä kaukana Norjan ja Ruotsin lähes 40 % mobiiliostojen osuudesta kaikista verkkokauppaostoista. Tulevaisuuden suunta Suomessa on silti selvä – luku tulee kasvamaan – ja mobiiliystävällisyys muuttuu kilpailukeinosta must-have-ominaisuudeksi. Suomen 22 % mobiiliosuus jakautuu tasan älypuhelimien (11 %) ja tablettien (11 %) välillä.

MOBIILIYSTÄVÄLLISYYS VARMISTAA NÄKYVYYDEN MYÖS TULEVAISUUDESSA

Verkkosivujen tulee siis mukautua erikokoisiin näyttöihin eli olla responsiiviset. Käytettävyys täytyy olla kohdallaan myös pienessä näytössä, jolloin skrollaus sivuttaissuunnassa, zoomaus ja pienet toisissaan kiinni olevat kuvakkeet hankaloittavat käyttäjäkokemusta. Huhtikuun jälkeen Google-hakua näpyttelevät mobiilikäyttäjät joutuvat tuskailemaan tällaisten sivujen kanssa epätodennäköisemmin kuin aikaisemmin. Mobiilishoppailijoille tämä on hyvä uutinen, verkkokaupan kauppiaille tämä saattaa tarkoittaa sivujen päivitystä. Google-haussa korkealla näkyminen on elintärkeää verkkokauppiaille, jotta liikenne omilla sivuilla säilyy korkeana. Varmaa tietoa siitä, kuinka paljon mobiilioptimoimattomat sivut tulevat päivityksen jälkeen tippumaan ei ole, mutta yleiset epäilykset viittaavat melko merkittävään tiputukseen hakulistalla. Varmuus tähän asiaan saadaan vasta huhtikuussa kun päivitys on tehty.

OHJEITA TULEVAN VARALLE

Lupasin tekstin aluksi neuvoja mahdollisen tulipalon sammuttamiseksi. Ensin on syytä varmistaa palaako, käy tarkistamassa Googlen omassa mobiilisovellustestissä minkälaista palautetta omista sivuistasi saat. Jos testin mukaan palanut haisee, vielä on aikaa toimia, silti mahdolliset sammutustyöt on syytä aloittaa melko ripeästi. Jos et tiedä mistä aloittaa, lataa Responsiivinen suunnittelu-opas. Se auttaa sinua hahmottamaan mobiiliystävällisen suunnittelun mahdollisuudet ja haasteet. Saat myös selville miten responsiivinen toteutus eroaa perinteisestä mobiilitoteutuksesta. Toteutamme verkkopalvelut aina responsiivisina, joten ne toimivat poikkeuksetta niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimellakin. Mikäli haluat saada veloituksettoman arvion verkkopalvelusi mobiiliystävällisyydestä, voit olla yhteydessä minuun (Petri: 040-5374775 / petri.herranen@sofokus.com).

Varmista, että verkkopalvelusi toimii myös mobiilisti

Sofokuksen Responsiivinen suunnittelu -opas antaa sinulle nopeasti käsityksen responsiivisen suunnittelun mahdollisuuksista ja haasteista. Oppaan luettuasi ymmärrät miten responsiivinen toteutus eroaa perinteisistä mobiilitoteutuksista, ja mitä hyötyjä se sinulle tarjoaa.

Täytä alla oleva lomake ja lähetämme sinulle ilmaisen Responsiivisen suunnittelun oppaan!