”Takaamme, että pääset haluamallasi hakusanalla Googlen hakutuloksissa kolmen parhaan joukkoon!” Tämän tyyppisiin lupauksiin törmää yhä edelleen – viimeksi tänään.Ei ihme, jos päättäjät ovat väsyneitä aiheeseen. Markkinat on väsytetty yli-innokkaiden puhelinmyyjien toimesta. Hakukoneoptimointi ei kuitenkaan ole kuollut, vaikka moni on jo tyystin kyllästynyt koko termiin.

Ajattelin haastatella tällä kertaa henkilöä, jonka tiedän tekevän ihan oikeaa hakukoneoptimointia ilman turhia lupauksia taikatempuista.

Tatu Patronen Super Analytics Oy:stä, ole hyvä!

Teemu: Voisitko Tatu kertoa kansankielellä mitä hakukoneoptimointi oikein tarkoittaa ja miksi sitä kannattaisi hyödyntää?

Kiitos Teemu, hakukoneoptimoinnilla pyritään parantamaan verkkosivuston tai verkkokaupan näkymistä tietyillä hakusanoilla hakukoneissa kuten Googlessa. Mitä parempi näkyvyys yrityksen kannalta relevanteilla avainsanoilla, sitä enemmän saat kävijöitä verkkosivuillesi ja sitä enemmän teet kauppaa.

Luonnollinen haku, jota siis hakukoneoptimoinnilla pyritään parantamaan, saa noin 75 % kaikista klikkauksista Googlessa ja mikä parasta, luonnollisissa hauissa et maksa klikkauksista mitään. Googlen hakusanamainonnassa jokainen klikkaus voi maksaa sinulle jopa 50 senttiä ja siitä ylöspäin.

Hakukoneoptimointi on suositeltava markkinointimenetelmä kaikille yrityksille, joiden tuotteita tai palveluita ylipäätään haetaan hakukoneiden avulla. Siis käytännössä kaikille yrityksille.

Teemu: Kentällä kuulee kaikenlaista hakukoneoptimoinnista. Voisitko hiukan avata millaisia asioita oikeaoppiseen hakukoneoptimointiin kuuluu ja mitä sillä voi saavuttaa?

Ensimmäisenä kannattaa huomioida, että hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi. Kolmen parhaan hakutuloksen joukkoon pääseminen ei tarkoita, että pysyisit siellä ikuisesti. Kilpailijat investoivat omaan näkyvyyteensä ja lisäksi Google muokkaa jatkuvasti hakutuloksia, joten kärjessä pysyminen vaatii pitkäjänteistä työtä.

Hakukoneoptimoinnin etuna perinteiseen markkinointiin on se, että sillä voidaan ohjata ostofiiliksellä olevia käyttäjiä juuri heidän haluamiensa tuotteiden äärelle. Esimerkiksi TV tai lehtimainos näkyy myös sellaisille ihmisille, joita kyseinen tuote ei juuri sillä hetkellä lainkaan kiinnosta.

Toinen etu perinteisiin välineisiin verrattuna on se, että hakukoneoptimoinnin tehoa voidaan tarkasti seurata ja parantaa. Perinteisissä medioissa joudutaan luottamaan enemmänkin tuuriin.

Kolmas etu on se, että hyvin tehty hakukoneoptimointi tuo uusia kävijöitä palveluiden äärelle jatkuvasti. Lehtimainos huomataan todennäköisesti vain kerran, jos silloinkaan.

Teemu: Panda ja Pingviini ovat hauskoja eläimiä, mutta mitä tekemistä niillä on hakukoneoptimoinnin kanssa?

Panda ja Pingviini ovat Googlen koodinimiä heidän hakukoneensa isoihin algoritmipäivityksiin. Nämä päivitykset ovat muokanneet hakukonemaailmaa radikaalisti, koska nämä päivitykset ovat paljastaneet useita hakukoneoptimointiyrityksiä, jotka ovat käyttäneet Googlen vastaisia keinoja saadakseen asiakkaansa hakutulosten ykköseksi.

Panda, joka julkaistiin vuonna 2011, keskittyy huonolaatuiseen sisältöön. Huonolaatuiseksi sisällöksi voidaan luetella avainsanojen yliviljeleminen, liian suuri määrä mainoksia sivulla tai liian vähäinen tekstimäärä verkkosivuilla. Pandan seurauksena verkkosivusto saattaa tippua jopa kokonaan hakutuloksista pois. Pandan iskun tunnistaa siitä, että sivustollesi on tapahtunut iso ja äkillinen hakukoneliikenteen lasku.

Pingviini on vuonna 2012 tullut algoritmipäivitys, joka keskittyy huonolaatuisiin linkkeihin. Erilaiset huonolaatuiset linkkihakemistot ja artikkelihakemistot sekä linkitys verkkosivustosi sisällä ovat pingviinin kohteena. Pingviinin huomaa myös äkillisestä hakukoneliikenteen tippumisesta, mutta toisin kuin pandassa, pingviini iskee usein yksittäiselle sivulle.

Jos sivustoosi on iskenyt jompikumpi eläimistä, kannattaa olla asiantuntijaan yhteydessä, koska hakutulosten korjaaminen on yleensä hankala ja pitkäkestoinen prosessi.

Teemu: Hakukoneoptimoinnilla on myös pimeä puolensa. Kerro hiukan mitä se pitää sisällään ja kuka sitä käyttää? Kannattaako pimeälle puolelle astua?

Kyllä, hakukoneoptimoinnissa on oma pimeä puolensa ja taktiikkansa. Yleensä näihin pimeisiin keinoihin sorrutaan, kun halutaan päästä hakutulosten kärkeen mahdollisimman nopeasti. Taktiikoita on monia, mutta yleisin taktiikka on ostaa tuhansia linkkejä, joilla ei ole mitään tekemistä verkkosivun sisällön kanssa ja siten yrittää nostaa hakutulosta linkkien määrän avulla.

Paha saa kuitenkin aina palkkansa ja vaarana näissä ns. Black-hat SEO taktiikoissa on se, että sivusto saatetaan kokonaan poistaa hakutuloksista, jolloin käytännössä sivuston verkko-osoite muuttuu hakukonekelvottomaksi. En suosittele ketään sortumaan liian hyvältä kuulostavaan oikotiehen, koska pitkällä tähtäimellä siitä on vain haittaa.

Teemu: Kokemuksesta tiedän, että esim. Google muuttaa hakutulosten esittämiseen suunniteltua PageRank algoritmiaan alvariinsa ja muutosten johdosta hakutulossijoitus saattaa jopa romahtaa. Onko optimointi siis turhaa taistelua tuulimyllyjä vastaan?

Ei ole, Google kyllä muokkaa algoritmiään jatkuvasti, jotta se voisi entistä paremmin tuoda kävijöilleen relevantimpaa sisältöä luotettavammin ja nopeammin. Hakukoneet seuraavat verkkosivun sisällön tasoa, eivät mainosbudjetin kokoa. Tämä mahdollistaa verkkosivuille hyvän näkyvyyden, vaikka yrityksellä ei olisikaan maailman tunnetuinta brändiä.

Jos hakukoneoptimointisi on tehty hyvin ja ilman vippaskonsteja ja olet panostanut siihen vuosia, hakutulossijoitukset yleensä pysyvät hyvinkin samalla tasolla algoritmimuutoksista huolimatta.

Teemu: Koska markkinoilla liikkuu jos jonkinlaista ”optimoijaa”, niin voitko antaa jotain vinkkiä siitä, miten asiakas osaa valita itselleen luotettavan toimijan?

Luotettava toimijaa voi olla välillä hankala metsästää, koska alalla on kaikenlaisia toimijoita – niin hyviä kuin huonoja. Joitakin selviä merkkejä kuitenkin on.

Moni yritys tarjoaa myös muiden palveluiden ohessa hakukoneoptimointia. Esimerkiksi useat mainostoimistot ja digitoimistot tarjoavat nimellisesti samaa palvelua, mutta yleensä heidän ammattitaitonsa on rajallinen. Usein osaaminen rajoittuu vain yhteen osa-alueeseen hakukoneoptimoinnista – jos siihenkään.

Referenssit ovat tärkeitä. Mitä on tehty, kenelle on tehty ja mitkä ovat tulokset. Osaavat toimijat ovat läpinäkyviä aikaansaamiensa tulosten osalta.

Luotettava toimija osaa myös kertoa etukäteen toimenpiteet, joita aikoo tehdä ja mikä vaikutus niillä oletettavasti on verkkosivuihin tai verkkokauppaan. Itse olisin huolissani, jos toimittaja ei osaa kertoa millaisia toimenpiteitä hän aikoo sivuillesi tehdä.

Hakukoneoptimointiin ei ole virallisia sertifikaatteja, mutta Googlen muut sertifikaatit kuten Google Adwords Certified Partner ja Google Analytics Invidual Qualified antavat osviittaa luotettavasti toimijasta. Mikäli toimijalla ei ole esimerkiksi mitään Googlen sertifikaattia, on kyseenalaista kuinka syvää ammattitaitoa kyseisellä toimijalla on.

Teemu: Okei, no entäpä millaisista merkeistä voi päätellä, että kannattaa ottaa ns. jalat allensa ja etsiä joku muu tarjoaja?

Hakukoneoptimoinnissa on tarjolla erilaisia sopimusmalleja. Yksi näistä on tuloksiin pohjautuva malli, jossa toimittaja lupaa veloittaa vain, jos hän saa sivustosi tietyn avainsanan kolmen parhaan joukkoon.

Tämmöisistä sopimuksista kannattaa lähtökohtaisesti kieltäytyä, koska yleensä tämäntyyppiset toimijat käyttävät Googlen ohjeiden vastaisia keinoja saadakseen tuloksia nopeasti, sillä seurauksella että Google saattaa rangaista verkkosivustoasi tulevaisuudessa. Pahimmassa tapauksessa siis maksat siitä, että sijoituksesi tippuu.

Valinnassa kannattaa huomioida myös kohdemaa. Tarkoitan tällä sitä, että ruotsalainen toimija voi olla erittäin ammattitaitoinen, mutta jos hänellä ei ole suomalaista osaajaa, toimijalla saattaa olla huonot mahdollisuudet tehdä hakukoneoptimointia suomessa.

Yleisesti jos toimija lupaa merkittäviä tuloksia muutamissa päivissä tai viikoissa, on syytä kaksi kertaa miettiä.

Teemu: Mitkä ovat mielestäsi pinttyneimmät harhaluulot hakukoneoptimoinnin suhteen?

Ehkä pinttynein harhaluulo on se, että kaikki hakukoneoptimoijat ovat käärmeöljyn myyjiä, jotka vain huijaavat rahat asiakkailtaan.

Tätä harhaluuloa ruokkivat tehokkaasti ihmeitä lupailevat black-hat hakukoneoptimoijat, hakemistoportaalien puhelinmyyjät ja suharit, jotka käyttävät vippaskonsteja kärkitulosten tavoittelussa tai sumuttavat kokematonta ostajaa.

Usein myös luullaan, että hakukoneoptimointi olisi kertaluontoinen juttu. Näin asia ei ole, vaan hakukoneoptimointi on jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä, ihan kuten kaikki muutkin toimivat markkinointikeinot.

Kannattaa myös olla tarkkana kun valitsee verkkokaupan tai verkkosivustojen alustan valinnan suhteen. Läheskään kaikki eivät ole optimaalisia hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Suosittelen kysymään hakukoneammattilaiselta mielipidettä ennen alustan valintaa.

Teemu: Mitkä ovat nousevat trendit hakukoneoptimoinnissa? Entä mitkä trendit näyttävät hiipuvan? Mitkä asiat eivät enää nykyään lainkaan toimi optimoinnissa? Ja onko hakukoneoptimointi kuolemassa, niin kuin jotkut sinnikkäästi väittävät?

Olen nähnyt jonkun verran keskustelua siitä, että hakukoneoptimointi olisi kuolemassa. Mielestäni tämä ei pidä paikkaansa.

Googlen tehtävä listattuna pörssiyrityksenä on kehittää alati uusia keinoja tuottaa sijoittajilleen yhä enemmän tuottoa ja käyttäjien ”pakottaminen” maksettuun hakukonemainontaan optimoinnin sijasta on yksi tehokas keino. Tämän jotkut ovat tulkinneet hakukoneoptimoinnin murhana.

Luonnollinen, ilmainen haku ei ole kuitenkaan katoamassa mihinkään.  Niin kauan kun voit syöttää Googlen haluamiasi hakutermejä ja saat vastauksena internetistä löytyviä sivuja, on hakukoneoptimoinnilla käyttöä. Myös Google tarvitsee kipeästi tätä toiminnallisuutta.

Pelkkä maksettujen tulosten esittäminen rapauttaisi Googlen maineen ja pudottaisi hakukoneiden käytön murto-osaan nykyisestään. Google ei voi siis toimia pelkästään hakusanamainonnalla.

Se on totta, että tehokas hakukoneoptimointi vaatii yhä enemmän osaamista ja tulosten saaminen edellyttää syvällistä ymmärrystä ja jatkuvaa oppimista. Kärkisijoille on nykyään vaikea päästä muuten kuin ammattimaisella ja pitkäjänteisellä työllä.

Teemu: Voisitko vielä loppuun antaa pari vinkkiä miten hakukoneoptimoinnin voisi aloittaa?

Julkaisin hiljattain blogikirjoituksen ensiaskelista hakukoneoptimointiin. Käy lukemassa kirjoitus osoitteessa: https://www.paytrail.com/blog/2013/02/verkkokauppiaan-ensiaskeleet-menestykseen-hakukoneoptimointi

Kiitos Tatu! Hakukoneoptimointi ei siis todellakaan ole vielä kuollut, vaan sille löytyy ihan oma paikkansa ammattilaisen tekemänä.

Taidankin tsekata ensimmäiseksi mikä on omien nettisivujemme tilanne. 🙂