Alustatalous on yksi modernin liiketoimintamuotoilun kulmakivistä. Se yhdistää liiketoiminnan ja ohjelmistot ekosysteemimäisellä tavalla luoden uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Mikä tärkeintä alustatalous antaa yrityksellesi mahdollisuuden rakentaa epäreilu kilpailuetu.

Alustatalous ei ole ohimenevä muoti-ilmiö

Alustatalous saattaa ensi alkuun kuulostaa hype-hokemalta, joita digitaalisessa liiketoiminnassa nousee esille jatkuvalla syötöllä. Todellisuudessa tähän liiketoimintamalliin perustuvia yrityksiä on rakennettu menestyksekkäästi jo useamman kymmenen vuoden ajan. Vain termi “alustatalous” on tuore.

Alustatalous on käsitteensä varsin laaja ja moniulotteinen. Karkeasti tiivistettynä kaikki lähtee yleensä liikkeelle pilvipalvelusta, jonka päälle luodaan ohjelmistovuokrauksen ja API-talouden periaatteilla yksittäistä tuotetta isompi kokonaisuus.

Esimerkkinä on Amazonin verkkokauppa. Amazon omistaa alustan, mutta tarjoaa sitä myös pienemmille kauppiaille ottaen siivun kaikesta läpi kulkevasta rahaliikenteestä. Kokonaisuus muodostaa globaalin, maiden rajat ylittävän ekosysteemin, joka luo epäreilun kilpailuedun Bezokselle.

Jeff Bezos hyödynsi jo 2002 vahvasti alustatalouden keinoja luodessaan Amazonista nykyisen kaltaista imperiumia.

Alustatalouden eri muotoja

Alustataloutta voi harjoittaa useilla eri tavoilla, joista muutama esimerkki alla:

  • Transaktionaalisesti. Tunnetuin alustatalouden muoto, jossa hyödykkeitä jaetaan korvausta vastaan alustan kautta. Verkkokauppajätit Amazon ja Alibaba ovat helposti ymmärrettäviä esimerkkejä. AirBnB ja Uber lienevät eniten viitattuja mallioppilaita, jotka murtavat samalla toimialansa vakiintuneita käytäntöjä.
  • Innovaatioiden kautta. Innovaatioalusta houkuttelee laajan joukon ulkopuolisia innovaattoreita antaen mahdollisuuden hyödyntää alustaa myös kaupallisissa tarkoituksissa. Applen (iOS) ja Googlen (Android) kaupat hyödyntävät kehittäjien innovointeja luoden itseään suuremman ekosysteemin. Alustan arvo yhteisölle perustuu puhtaasti ulkopuolisen innovoinnin vetovoimaan.
  • Alustojen omistajuuden kautta. Toimija, joka pyrkii markkinajohtajuuteen ostamalla muiden tekemiä alustoja saaden mahdollisimman laajan asiakaspeiton kohdemarkkinasegmentissä. Esimerkkinä yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Booking Holdings, joka omistaa mm. seuraavat matkailualustat: Booking.com, Kayak, Priceline, OpenTable, Agoda ja RentalCars.
  • Integraatioiden avulla. Toimija, joka tarjoaa rajapintoja palvelutuotteena (API-as-a-Service) antaen muille toimijoille mahdollisuuden hyödyntää esimerkiksi keräämäänsä dataa tai rakentamiansa (ohjelmistopohjaisia) työkaluja. Integraatiolähestymistapa voi olla hyödyllinen strateginen vaihtoehto pienemmälle toimijalle, jolla ei ole Amazonin (ja nykyisin myös Bezoksen) muskeleita.

Huomattavaa on, että alusta voi toimia eri kohderyhmille useammassakin yllämainitussa eri rooleissa. Tämän vuoksi alustatalouden hyödyntäminen vaatii syvää ymmärrystä mm. modernista asiakaskäyttäytymisestä, uudenlaisista liiketoimintamalleista, ohjelmistorajapinnoista, ekosysteemiajattelusta ja arvoverkostojen käyttäytymisestä.

Alusta + talous = pilvipalvelut + modernit liiketoimintamallit = Alustatalous

Rakentaisinko oman alustan vai käyttäisinkö olemassa olevaa?

Edustat sitten yritystä tai vaikkapa julkisorganisaatiota, niin kisailet lähes varmasti potentiaalisten käyttäjien suosiosta muiden toimijoiden kanssa. Oma alusta tuntuu usein itsestäänselvältä ja helpohkolta ratkaisulta käyttäjien saamiseksi. Pieni maltti on tässä kohtaa eduksi: oman alustan rakentaminen on lähes poikkeuksetta paitsi arvokasta, myös haastavaa puuhaa.

Jos edustat pientä toimijaa, joka lähinnä haluaa saada vaikkapa lastenvaatteensa vaivattomasti myyntiin voi Amazonin käyttö osoittautua järkevimmäksi vaihtoehdoksi. Mikäli tavoitteenasi taas on joko markkinajohtajuus tai ainakin vähintään kova kilpailukentän kampoihin pistäminen oma alusta voi olla siihen paras ratkaisu.

Alustan omistajana saat mahdollisuuden mm. seuraaviin:

  • Taloudellisen hyödyn maksimointi. Voit saada mahdollisuuden veloittaa esimerkiksi pienen siivun kaikesta läpikulkuliikenteestä.
  • Huomion keskipiste. Alusta on ikäänkuin markkinan digitaalinen keskipiste. Alustan keskipisteessä oleva on todennäköisesti esimerkiksi kiinnostavampi kumppani tai uutisen kohde kuin liepeillä olija.
  • Markkinaymmärrys. Jos tiedät tarkoin miten, milloin ja miksi markkina käyttäytyy, antaa se merkittävän edun suhteessa ulkokehällä oleviin. Tämä on mahdollista mm. analytiikan, big datan ja koneoppimisen avulla.
  • Positiivinen asiakaslukko. Kun käyttäjäsi kokevat palvelusi riittävän hyväksi, se tuo lisää käyttäjiä, mikä taas vahvistaa alustan markkinapositiota. Tämä positiivinen kierre kytkee käyttäjät tiukasti juuri sinun alustaasi. Tarkalleen ottaen liepeillä olija ei omista edes omia asiakkaitaan! (vrt. Amazonissa majaileva pikkuverkkokauppias)

Oman alustan rakentamiseen on siis erittäin vahvat insentiivit. Toisaalta peli on kovaa, se on (useimmiten) automaattisesti globaalia, eikä se varmasti sovellu kaikille. Oma tavoitetaso kannattaa päättää ennen alustapeliin antautumista.

Haluatko rakentaa oman alustan?
=
Haluatko mahdollisuuden epäreiluun kilpailuetuun?

Strategian merkitys menestymisessä

Strategian merkitys ei ole digitaalisuuden myötä vähentynyt. Päinvastoin, ketterä ja moderni strategia nivoutuu saumattomasti alustatalouteen. Huomionarvoisaa on, että alustataloudessa et pärjää vanhan maailman mantroilla. Maapläntin omistaminen parhaalta paikalta ei takaa digitaalista ilmaherruutta.

Toisaalta alustatalous vaatii jatkuvia ja merkittäviä investointeja, joten perinteisillä toimijoilla on ennennäkemätön mahdollisuus joko pönkittää markkina-asemaansa isolla hypyllä tai antaa modernien kilpailijoidensa nakertaa sitä. Voittavaan alustatalousstrategiaan liittyy takuuvarmasti mm. seuraavat yleiset tekijät: kokeilukulttuuri, fail fast, data-driven design ja DX (Developer Experience).

Alustatalousstrategia ei ole tekniikkaa. Se on liiketoimintaharjoitus modernissä teknisessä ympäristössä.

Aloita nyt

Alustatalous on globaali peli, joka on vasta aivan alkumetreillään. On totta, että muutamat jätit ovat onnistuneet saamaan vahvan jalansijan omilla markkinoillaan, mutta valtaosa kaikesta liiketoiminnasta globaalisti on vielä odottamassa ottajaansa. Kannattaa aloittaa heti tutkimalla oma markkina katsoen millaisia toimijoita sieltä nousee esiin. Erityisesti B2B-puolella alustatalous on aivan lapsenkengissä ja jopa keskinkertaisella suorituksella voi päästä hyvinkin pitkälle. 

sofokus arrow rightMikäli alustatalous kiinnostaa, ota yhteyttä alustatalouden asiantuntijoihimme.